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SUBJECT 

Eligibility for the Other State Tax Credit (OSTC) when Filing a Composite (Group) Return in a Reverse 
Credit State 

QUESTION PRESENTED 

Is a California resident included in a composite (group) return in a reverse credit state entitled to 
the California OSTC for taxes paid to the reverse credit state? 

CONCLUSION 

The OSTC will be allowed for taxes paid to a reverse credit state by a California resident that is 
included in a group return filed in the reverse credit state when the reverse credit state does not 
allow a credit for taxes paid to California on the group return. 

DISCUSSION 

California law provides an OSTC for taxes paid to another state on income derived from sources 
within that other state. (Rev. & Tax. Code § 18001, subd. (a)(1).)  To prevent the application of 
duplicate tax credits against the tax attributable to the same income, Revenue and Taxation Code 
section 18001, subdivision (b)(2), provides that the credit will not be allowed if the other state 
“allows residents of [California] a credit against the taxes imposed by that [other] state” for taxes 
paid or payable in California. Such states that provide a credit to California residents are referred to 
as “reverse credit states.” Currently, Arizona, Indiana, Oregon, Virginia, and Guam are reverse 
credit states. 

The policy reason behind the prohibition of the OSTC when the other state allows the credit for 
taxes paid to California – the prevention of duplicate credits – does not apply when the reverse 
credit state does not allow a credit for taxes paid to California by a group filing a composite return 
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in the other state.  Currently, none of the reverse credit states allow a credit for taxes paid to 
California on the group nonresident tax return.  In the Appeal of Gregory J. Soukup and Mary Jo 
Carr, 94-SBE-014, the Board reasoned that although Section 18001(b)(2) of the Revenue and 
Taxation Code precludes California taxpayers from claiming a credit for taxes paid to another state 
if the other state allows a credit to the California resident, the provision should be interpreted in a 
manner that is consistent with “good tax administration [which] mandates a policy of encouraging 
the filing of composite returns.”  Thus, if the election to file a composite return in the reverse credit 
state makes the California taxpayer ineligible to claim the credit in the reverse credit state, 
California will allow the credit for the California taxpayer's share of income taxes paid to the reverse 
credit state. 




