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SUBJECT: Reporting Real Estate Commissions 

QUESTION(S) PRESENTED 

1. Whether a listing broker has an obligation to file an information return for commissions paid 
to the buyer's broker.    

2. Whether the listing broker and the buyer's broker have an obligation to file an information 
return for commissions paid to their agents. 

CONCLUSION(S) 

1. The listing broker is obligated to file information returns for commissions paid to the buyer's 
broker. General authority requiring information returns for payments to non-corporate recipients 
comes from Internal Revenue Code § 6041.  But even if the recipient is a corporation or treated 
as a corporation, information returns are required under IRC § 6041A because the payment is for 
a "service rendered" 

2. Brokers are obligated to report commissions paid to their own agents, under both IRC 
sections 6041 and  6041A. The escrow company is obligated to report only the gross proceeds of 
the sale, under IRC section 6045 and so is not required to report commissions paid to agents. 

FACTS 

A listing broker, through its listing agent, contracts with the owner of property (the seller), to sell 
real property located in California.  The listing agreement is signed by both the seller and by the 
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listing agent who signs on behalf of the listing broker.  The listing agreement is called an 
"Exclusive Right to Sell Listing Agreement" (ERSLA).  An ERSLA is a commonly used 
agreement, pursuant to which the seller obligates herself to pay the listing broker a full 
commission regardless of who finds the buyer.  The ERSLA authorizes the listing broker to 
compensate the cooperating broker who represents the buyer ("buyer's broker"). The buyer's 
broker provides services to the listing broker by formulating offers and counteroffers on behalf 
of the buyer, and by assisting the buyer and the listing broker with inspections and the 
completion of other legal requirements.   

The seller authorizes the listing broker to submit the ERSLA to the escrow company as 
instructions to pay the listing broker the total commission.  Typically, the seller also authorizes 
the listing broker to use a Multiple Listing Service (MLS) of the listing broker's choice.  An 
MLS is a means by which authorized MLS participants make blanket unilateral contractual 
offers of compensation and cooperation to other broker participants.  Even if a listing broker 
does not participate in a MLS, the custom and practice of the real estate industry is that a listing 
broker pays part of the commission to the buyer's broker.  
The listing broker is the person making the payment of commission to the buyer's broker.  The 
fact that the escrow company writes commission checks to a number of people does not does not 
change the fact that the listing broker is the payor.  The escrow company is just assisting the 
listing broker in making his payments. 

Both the listing broker and the buyer's broker have contracts with their agents, who are either 
employees or independent contractors, pursuant to which the brokers are obligated to share a 
portion of the commission with their agents.  Therefore, the brokers are obligated by contract to 
make payments to their agents. 

APPLICABLE LAW 

IRC § 6041 requires payers of over $600 in the course of a trade or business during a tax year to 
file information returns (generally IRS Forms in the 1099 series) reporting those payments in 
certain situations. 

IRC § 6041A requires information returns for remuneration for services of $600 or more. 

IRC § 6045 requires brokers to file information returns showing gross proceeds of certain sales. 

Treas. Reg. § 1.604-1 sets forth specific situations where information returns are required, 
including the general rule that information returns are required for all salaries, wages, fees, 
commissions and other forms of compensation for services (1099-MISC). 

Treas. Reg. § 1.6041-3 provides exceptions for various payments, including payments made to a 
corporation. (§ 1.6041-3(p).) 

Treas. Reg. § 1.6045-4 sets forth specific requirements for reporting real estate transactions 
(1099-S.) 
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ANALYSIS AND DISCUSSION 

SELLER'S OBLIGATION 

The seller is obligated to pay the listing broker.  However, often the seller will not have a 
reporting obligation under Section 6041 for two reasons.  First, the seller often is not selling the 
property and therefore making the payment as part of his "trade or business"; consequently, 
Section 6041 does not cover the payment.  When the seller is selling the property and making the 
payment "in the course" of his trade or business, a reporting obligation will arise, so long as the 
payment is not to a corporation.  Second, as explained more fully below, payments made to 
corporations are exempt from the reporting requirement unless they are payments for services 
rendered. Therefore, the seller generally does not have an information reporting requirement in 
this type of transaction. 

LISTING BROKER'S OBLIGATION RE COMMISSIONS PAID TO BUYER'S 
BROKER 

The listing broker is obligated, through the ERSLA, through the custom and practice of the 
industry, and sometimes also by his participation in an MLS service, to pay the buyer's broker.  
Real estate brokerages are engaged in the trade/business of acting on behalf of buyers and sellers 
of real estate, in order that sellers can sell, and buyers can buy, real property.  The real estate 
agents, with the support of the brokerages, effectuate the sales. To the extent that the listing 
broker pays part of the commission to the buyer's broker, the listing broker is making the 
payment "in the course of its business".   

Therefore, if the payee is not a corporation, the listing broker has an obligation to file an 
information return because the payment is being made in the course of a trade or business.   
Again, if the buyer's broker is a corporation, this section does not apply since payments to 
corporations are exempt from the reporting requirements of Section 6041.  (Treas. Reg. § 
1.6041-3(p)(1)). 

However, IRC § 6041A requires information returns for remuneration for services of $600 or 
more, and applies to corporations as well as to individuals.   

In order for a reporting obligation to arise for the listing broker's payment to the buyer's broker 
under Section 6041A, the buyer's broker would have to be "performing a service" for the listing 
broker. The buyer's broker provides services by advising the buyer and by preparing offers and 
counteroffers on behalf of the buyer, as well as by recommending and lining up other businesses 
to prepare documents (e.g. title search) and conduct inspections.  The rules of Sacramento's 
MLS, the MetroList, state "In filing a property with the MLS, the Broker Participant makes a 
blanket unilateral contractual offer of compensation to the other MLS Broker Participants for 
their services in selling the property." However, the buyer's broker is providing services 
primarily to the buyer, which in turn, is helpful to the listing broker.  Therefore, the listing broker 
has an obligation to report payments to the buyer's broker under Section 6041A.   
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BROKERS' PAYMENTS TO AGENTS 

The broker has a relationship to his sales agents, either as employees or as independent 
contractors. For employees, the broker must issue W-2s.  For independent contractors, the 
broker must file information returns under IRC §§  6041 and 6041A. 

The brokers are making payments of $600 or more to the agents "in the course of their business" 
and the agents are not corporations, therefore, the brokers are obligated to report payments of 
commission to their agents, under Treas. Reg. § 1.6041-11

1 Note that the escrow company may write separate checks to brokers and to their agents, but will usually not have a 

reporting obligation for real estate commissions because they do not "perform management or oversight functions in 

connection with the payment" nor do they have a "significant economic interest in the payment" under Treas. Reg. § 

1.6041-1. 


. 

The brokers' payments to their agents are also reportable under Section 6041A, since the agents 
are providing their services to their respective brokers.  The agents meet with and assist the seller 
or buyer, explaining the process and the forms, showing the properties, formulating, presenting, 
and evaluating offers, analyzing the contingencies, and recommending inspectors and other 
businesses to assist in the sales process. 

ESCROW COMPANY'S OBLIGATION 

IRC § 6045 requires brokers to file information returns showing gross proceeds of certain sales.  
Treas. Reg. § 1.6045-4 sets forth specific requirements for reporting real estate transactions 
(1099-S.) 

The "real estate reporting person" is obligated to file a return for real estate transactions except 
those involving "sales or exchanges of certain principal residences".  The exemption arises when 
the sale price is $250,000 or less for an individual or $500,000 or less for a married couple and 
the seller(s) put in writing: (1) that the residence is a "principal residence" under 26 USC Section 
121, (2) that there is federally subsidized mortgage financing assistance (only if the IRS requires 
this on its form), and (3) the gain from the sale or exchange is excludable from gross income 
under 26 USC Section 121. The "real estate reporting person" is usually the escrow company.  
The regulation provides a list of persons who can be the "real estate reporting person2

2 "… real estate reporting person" means any of the following persons involved in a real estate transaction in the 

following order:  (A) the person (including any attorney or title company) responsible for closing the transaction,
 
(B) the mortgage lender, (C) the seller's broker, (D) the buyer's broker, (E) …" 

".  The 
regulations require only that the gross proceeds from the sale be reported.  The term "gross 
proceeds" includes expenses and commissions.  

Therefore, escrow agents are only required to report the gross sale proceeds of the transaction on 
an information return.  They are not required to issue separate information returns for payments 
to agents or real estate brokers. 
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Therefore, escrow agents are only required to report the gross sale proceeds of the transaction on 
an information return.  They are not required to issue separate information returns for payments 
to agents or real estate brokers. 

Tax Counsel III 
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