
 
 

  

 
 

  
 
  

  
 
 

 

   

 

 
 

 

 

 

 

 

STATE OF CALIFORNIA 
FRANCHISE TAX BOARD 
Legal Branch 

Technical Advice Memorandum – 2000-0344
November 16, 2000 

Retention of 2-D Barcode Returns 

Requested By: Robert A. Affleck (Scott Sanders) 
TAM Author: Bruce R. Langston 
Phone Number 3337 
Fax Number 0848 

QUESTION PRESENTED: 

Does the department need to retain copies of paper documents filed with the department 
if those documents contain two-dimensional barcodes that reflect all data included in 
those documents which can be accurately captured, stored and accessed by the 
department? 

CONCLUSION 

Yes. Although the law was recently amended to allow deficiencies to be assessed based 
on electronically captured return information, the specific statute requiring returns to be 
retained was not amended and still requires retention of returns for three years from the 
(original) due date. 

ANALYSIS AND DISCUSSION 

Revenue and Taxation Code (R&TC) section 19530 requires FTB to "preserve reports 
and tax returns for three years from the due dates thereof and thereafter until it orders 
them to be destroyed." 

TAM 97-0288, July 28, 1997, explained that under R&TC §18621.5(b) documents which 
are required to be signed can be electronically imaged, and will be deemed to be valid 
original documents when that image is reproduced in paper form by the department.  The 
TAM concluded without citation of authority that once the documents are imaged and can 
be reproduced, the original paper record can be destroyed. 

In your memo, you describe "2-D barcode technology" as technology that allows all 
information contained on a return to be included on a 2-D barcode, then reproduced when 
needed. You contrast this to the current "Scan Band" technology which captures only 
selected data from the return (i.e. the same data that is routinely keyed from other paper 
returns.). 

In Wertin v. Franchise Tax Board (1999) 68 Cal.App.4th 961, FTB had destroyed the 
taxpayers' original return, and later became aware of a federal adjustment.  FTB asked 
the taxpayer for a copy of the original return, then before the taxpayer provided it, issued 
deficiency assessments based on the federal figures and electronically stored return data 
keyed from the original return. The taxpayer later provided copies of the return as filed, 
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which disclosed that the proper amount of the assessment should have been 
substantially reduced due to items on the return that are not keyed.  The taxpayer paid 
the reduced assessment and sued for refund. The court allowed the refund, holding that 
FTB had a duty under the statute to review the actual return before issuing the 
assessment. 

In response to this case, FTB staff drafted a legislative proposal (LP 99-50) that was 
ultimately incorporated into AB 2896 and enacted as Stats. 2000, Ch. 414.  This bill 
amended R&TC §19033 to provide specific authority for FTB to use either the original 
return or return data to issue an assessment. In cases where both the original return and 
the return data have been destroyed, FTB must ask the taxpayer for a copy of the return, 
and if one is not provided within 30 days (or 60 days if the taxpayer requests an 
extension) FTB may issue an assessment based on electronic return data. These 
amendments apply to notices issued on or after 1/1/2001. 

Wertin and AB 2896 address the issue of validity of assessments where the original 
return had been destroyed. At least for assessments issued on or after 1/1/2001, an 
assessment will be valid if it is based on either the paper return or electronically captured 
information from the return. 

However, although assessments will now be valid if based on electronic information, AB 
2896 did not change the requirement in R&TC §19530 that FTB "preserve" reports and 
tax returns for three years from the due dates.  The question becomes whether saving 
the electronic information from the scanband, or an image of the scanband itself and / or 
the signature, constitutes "preserving" the return within the meaning of  §19530. 

In Wertin, the court effectively rejected FTB's argument that an assessment based on 
electronic information captured from the return during processing was equivalent to 
examining the paper return itself, where a paper return had been filed.  In response, AB 
2896 amended the deficiency statute to allow reference to electronically captured return 
information or the return for the narrow purpose of issuing deficiency assessments.  It did 
not change the definition of "return" to include electronically captured information. 

Therefore, since R&TC §19530 continues to require preservation of  "tax returns" for 
three years from the due date, it is the paper return filed by the taxpayer (or the complete 
data filed electronically where an electronic return was filed) that must be preserved for 
that period. 
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