
STATE OF CALIFORNIA 
FRANCHISE TAX BOARD 
PO Box 1720 
Rancho Cordova, CA  95741-1720 
Telephone (916) 845-3306 
FAX (916) 845-3648 

STEVE WESTLY 
Chair 

JOHN CHIANG 
Member 

MICHAEL C. GENEST 
Member 

LEGAL RULING 2006 - 02   May 3, 2006 

SUBJECT: Application of the "On Behalf Of" Exclusionary Rule of Regulation 
25136(b) in the Assignment of Receipts from Sales Other Than Sales of 
Tangible Personal Property 

ISSUE 

When a taxpayer member of a combined reporting group has a sale of other than 
tangible personal property, how are amounts paid by that taxpayer member to another 
member of the combined reporting group to perform activities related to that sale 
considered in assigning receipts derived from that sale? 

FACTS 

Situation 1: 

Corporation P contracts to provide services to ZCorp at locations in State A (California) 
and Country (B), for $100.  In performing its contract with ZCorp, Corporation P incurs 
costs of $10 in State A. In addition, Corporation P subcontracts with Corporation S, a 
member of Corporation P's combined reporting group, to have Corporation S perform 
part of the work in Country B for a fee of $60.  P and S are U.S. domestic corporations 
that are not exempted from the tax (as defined in section 230361

1  All section references are to the Revenue and Taxation Code, and all references to 
regulations are to the California Code of Regulations, title 18, unless otherwise noted.  

) by part 11 of the 
Revenue and Taxation Code or the California Constitution. 

Situation 2: 

Same facts as above, except "California" is substituted for "Country B" and "State A" is 
any jurisdiction other than California. 

LAW AND ANALYSIS 

Receipts from a sale "other than a sale of tangible personal property" are included in the 
sales factor under the rules set forth in section 25136 and the regulations promulgated 
thereunder. Section 25136 assigns receipts from sales of other than tangible personal 
property to the state where a taxpayer's income-producing activity relating to such sales 
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occurs. If the income-producing activity takes place in more than one state, the receipt 
is assigned to the state where the greater proportion of the income-producing activity 
takes place, based upon costs of performance. 

Regulation section 25136, subsection (b)2

2  This ruling construes the general rule contained in regulation 25136, subsection (b). It 
is not applicable to the special rules set forth in subsection (d)(2) and, therefore, is not 
applicable to personal services as described in subsection (d)(2)(C).  

 generally defines income-producing activity 
as "the transactions and activity directly engaged in by the taxpayer in the regular 
course of its trade or business . . . ." It continues by excluding from income-producing 
activities "transactions and activities performed on behalf of a taxpayer" (hereafter 
referred to as the "on behalf of" rule or exclusion).  Next, subsection (b) lists four 
specific items as examples of what are income-producing activities of the taxpayer and 
then specifically excludes the "mere holding of intangible personal property" as an 
income-producing activity. 

The "on behalf of" rule cannot exclude all possible actors who perform services on 
behalf of a taxpayer. A corporation is an artificial legal entity that can only act through 
its members [shareholders], officers, or agents. (Dearborn v. Grand Lodge, A.O.U.W. 
(1903) 138 Cal. 658, 663; Acco Contractors, Inc. v. McNamara & Peepe Lumber Co. 
(1976) 63 Cal.App.3d 292, 295; 15 Cal.Jur.3d, Corporations § 9, p.71.)3

3  In Dearborn the "corporation" involved was a benevolent association whose 
"shareholders" were its members. Therefore, the term members, in context, should be 
understood as meaning shareholders. In many instances, the agents who perform 
services for the corporation are the employees of the corporation.  (See Acco 
Contractors v. McNamara & Peepe Lumber Co., supra

 Because a 
corporation is an artificial legal entity, it can never literally perform an act itself; someone 
must perform acts on its behalf. Therefore, the "on behalf of" rule contained in the 
general statement of subsection (b) cannot be applied literally.  The fact that it cannot 
be applied literally is recognized in the first example of an income-producing activity 
contained in the regulation, "the rendering of personal services by employees."  
Additionally, if the "on behalf of" rule were to be literally applied, there would be no need 
for the example provided with respect to that rule: "such as those conducted on its 
behalf by an independent contractor."   

, 63 Cal.App.3d at p. 296.) 

However, use of the phrase "such as" to describe the scope of the "on behalf of" rule in 
regulation section 25136, subsection (b), indicates that the class of actors whose acts 
are not included in a taxpayer's income-producing activity includes not only independent 
contractors, but also others that perform transactions and activities on a taxpayer's 
behalf. Therefore, it is apparent that some acts are clearly included as income-
producing activity of a taxpayer, such as those of employees, officers, and directors, 
and other acts are clearly excluded, such as those of independent contractors.  The 
question then is whether there are any acts performed on behalf of a taxpayer by other 
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than the taxpayer's employees, officers, or directors that should be included in its 
income-producing activity for sales factor purposes.   

The Business Enterprise And Combined Reporting 

One class of possible actors that could perform services on behalf of a taxpayer is other 
members of the taxpayer's unitary group. A unitary relationship is one in which "several 
elements of a business are treated as one unit for taxation purposes."  (Rain Bird 
Sprinkler Mfg. Corp. v. Franchise Tax Bd. (1991) 229 Cal.App.3d 784, 787.)  If a unitary 
relationship exists, the "separate parts cannot be fairly considered by themselves. . . ."  
(Butler Bros. v. McColgan (1941) 17 Cal.2d 664, 673, affd. (1942) 315 U.S. 501; see 
also, Edison California Stores v. McColgan (1947) 30 Cal.2d 472, 480 ("[i]f the crux of 
the matter is to ascertain that portion of the business which is done within the state, 
then the same considerations justify the use of the formula allocation method in the one 
case [single entity] as in the other [multiple entities within a unitary business]") .   

Justice Ginsburg of the United States Supreme Court, in Barclays Bank PLC v. 
Franchise Tax Bd. (1994) 512 U.S. 298, 312, commenting on a position argued by an 
amicus, stated in footnote 10, that "the theory underlying unitary taxation is that 'certain 
intangible 'flows of value' within the unitary group serve to link the various members 
together as if they were essentially a single entity.'"     

The business income of a unitary group is apportioned to the states in which the group 
conducts business by application of the apportionment formula utilizing a combined 
report. (Peters, State Income Tax Problems of Interstate Business (1975) 33rd Annual 
1975 N.Y.U. Inst. on Fed. Tax., pp. 899, 922; Cal. Code Regs., tit. 18, § 25106.5.)  
"Simply stated, the purpose of the combined report is to insure that the income of a 
business conducted partly within and partly without the taxing state shall be determined 
and apportioned in the same manner regardless of whether the business is conducted 
by one corporation or by two or more affiliated corporations."  (Keesling, A Current Look 
at the Combined Report and Uniformity in Allocation Practice, (1975) 42 J.Tax. 106.) 

Section 25136 provides for the assignment of receipts, from transactions other than 
sales of tangible personal property, to the state where the income-producing activity is 
performed, or if the activity is performed in more than one state, to the location where 
the greater proportion of income-producing activity occurs, based on costs of 
performance. If an independent subcontractor performs activities for the contracting  
taxpayer, its activities are excluded from the income-producing activities analysis by 
virtue of the "on behalf of" rule.4 

4  Assuming the independent subcontractor is an apportioning taxpayer, it would itself, 
of course, have gross receipts with respect to its subcontract, and it would assign those 
gross receipts under section 25136 to wherever its activities were performed by it under 
the subcontract. 
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When a contractor and subcontractor are members of the same combined reporting 
group, it is inconsistent to disregard the activity of the subcontractor in determining the 
income-producing activity of the contractor because such activities are directly 
proximate to the generation of business income by the group.  When members of a 
combined reporting group transact business with one another, the transactions have no 
economic effect on the group as an integrated trade or business.  In other words, the 
transactions do not generate economic income or losses to the enterprise as a whole. 
As a result, intercompany sales between members of a combined reporting group are 
generally not taken into account immediately in determining the net income subject to 
apportionment, and the effects of those sales are disregarded in the sales factor.  
(Chase Brass & Copper Co. v. Franchise Tax Bd. (1977) 70 Cal.App.3d 457, 473; 
Appeal of Texaco, Inc., 78-SBE-004, Jan. 11, 1978 (elimination of intercompany sales 
in the sales factor ruled appropriate).)  Under regulation section 25106.5-1, subsection 
(a), "The general rule is one of deferring gains or losses from intercompany transactions 
in order to produce the effect of transactions between divisions of a single corporation."  
Consequently, the effects of intercompany transactions are properly disregarded in 
computing income in a combined report in the same manner that they would be 
disregarded within a single corporate enterprise.  (Keesling, supra, at p. 109.) 

Within a combined reporting group, considering only the acts of the contractor and 
ignoring the activities performed by other members of the group relating to the same 
contract does not reasonably reflect the income-producing activity of the economic 
enterprise in performing services for third parties.  When the subcontractor is a member 
of the same combined reporting group as the contractor, it is unlikely, if not impossible, 
for it to be an independent contractor.  (Cf. Reader's Digest Ass'n, Inc. v. Franchise Tax 
Board (2001) 94 Cal.App.4th 1240, in which the court held that a corporation, based 
upon typical unitary relationships, was not an independent contractor within the 
meaning of Public Law 86-272 (15 U.S.C. §381).)  Treating a member of the combined 
reporting group as an independent contractor could tend to concentrate receipts into 
states where third party contracting decisions are made, regardless of where costs were 
incurred in performing the service.5

5  The contracting member of the group could simply enter into the third party contract 
and then assign the work to another member of the group, thereby eliminating all 
income-producing activities except for the negotiation of the contract itself.  This could 
be subject to manipulation and might be abusive. 

 Moreover, such an approach may not reflect any of 
the benefits and protections accorded to the activities by the state or states where the 
activities are performed and does not reasonably reflect the business activities of the 
enterprise in this state.6 

6  While this ruling interprets the "on behalf of" language in regulation section 25136, it is 
also based on the authority of section 25137 in order to clearly reflect the business 
activities of the taxpayer in this state. 
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Due to the effects of combined reporting when the contractor and the subcontractor are 
in a unitary relationship and are members of the same combined reporting group, the 
activities of the subcontractor in performance of the contract will be considered income-
producing activities directly engaged in by the contractor7

7  Regulation section 25136, subsection (b), states that only activities directly engaged 
in by the taxpayer are to be used to assign sales other than sales of tangible personal 
property. 

 for purposes of the sales 
factor in order to more accurately assign the receipt to the place where the services 
were performed. Payments made by the contractor to the subcontractor are for costs 
incurred in the performance of the service and are assigned to the location where the 
subcontractor performed the service as provided for in regulation section 25136.  If the 
contractor paid the subcontractor an amount reflecting an "arm's-length price" for the 
performance of the services, that payment will be considered a payment by the 
contractor of a cost item and be used to measure the contractor's costs of performance, 
even if the intercompany income and expense for that item is not reported in the 
combined report during the taxable year for purposes of combined reporting.  If the 
contractor does not pay the subcontractor for the performance of the service, or if the 
amount of the payment does not reflect an arm's-length price for the service performed, 
then the actual costs incurred by the subcontractor may be imputed to the contractor to 
measure the cost of performance.8 

8  The principles of attribution of expenses, constructive dividends, constructive 
contributions to capital, etc., are well established in the tax law.  For example, in 
Revenue Ruling 84-68, 1984-1 C.B. 31, the Internal Revenue Service (IRS) determined 
that a parent's payment of cash bonuses to its subsidiary's employees should be treated 
as a constructive contribution to the subsidiary's capital accompanied by a constructive 
payment by the subsidiary of the cash bonuses to its employees.  The expenses were 
held to be those of the subsidiary, not the parent.  Similarly, in Revenue Ruling 78-83, 
1978-1 C.B. 79, the IRS found that amounts paid to a corporation's sister foreign 
subsidiary in excess of reasonable compensation for services and expenses on its 
behalf were treated as constructive dividends to the common domestic parent.  (See 
also, Rev. Rul. 69-630, 1969-2 C.B. 112; Rev. Rul. 73-605, 1973-2 C.B. 109.)  In 
addition, either section 25102 or Internal Revenue Code section 482 may also be used 
to clearly reflect income and expenses. 

The rule set forth herein assumes agency nexus and, for purposes of geographically 
determining where the greater costs of performance occur, assigns the receipt to the 
state where the subcontractor actually performs the service on behalf of the contractor.9 

9  See, e.g., Tyler Pipe Industries v. Washington State Department of Revenue (1987) 
483 U.S. 232, 250, where the Supreme Court restated the principle it set forth in 
Scripto, Inc. v. Carson (1960) 362 U.S. 207, that acts performed on behalf of a taxpayer 
were sufficient to establish nexus, and the type of representative was "a fine distinction 
… without constitutional significance." 
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If the greater costs of performance took place in California, the gross receipts from the 
sale is assigned to California, and the contractor has an apportioned tax liability to this 
state. 

Water's-Edge Combined Reports 

As a consequence of a water's-edge election under section 25110, et seq., certain 
members of a unitary group may be excluded, in whole or in part, from a combined 
report. To the extent that entities are excluded from a combined report by this election, 
they are treated as third parties for combined reporting purposes.  Consequently, 
transactions with excluded entities to the extent they are not included in the combined 
report are neither deferred nor eliminated, and the income and factors related to such 
excluded activities are not taken into account in the allocation and apportionment of the 
income of the combined reporting group.10

10  Entities that are excluded from the water's-edge combined reporting group to any 
extent, while still factually unitary with the other entities in the water's edge group, are 
treated as unaffiliated third parties to the extent they are excluded for accounting 
purposes. 

 In such cases, the "on behalf of" rule 
operates to exclude activities performed by entities that are not included in (and thus not 
impacted by the effects of) the combined report from the geographic determination of 
where the greater costs of performance occur for purposes of assigning gross receipts 
from sales other than sales of tangible personal property. 

HOLDING 

Situation 1: 

Because Corporation S is a member of the same unitary enterprise as Corporation P, 
and is included in the same combined reporting group, Corporation S's activities with 
regard to Corporation P's obligation to ZCorp are not in the nature of those performed 
by an independent contractor, and therefore are considered in determining the income-
producing activity of Corporation P for sales factor purposes.  Corporation P's cost of 
$10 and its $60 payment to Corporation S are considered in determining the location of 
the greater costs of performance in order to assign Corporation P's $100 receipt from 
ZCorp. For purposes of determining the location of Corporation P's income-producing 
activity, it is irrelevant that the $60 payment by Corporation P to Corporation S is 
eliminated as an intercompany transaction because Corporation P's costs of 
performance are incurred where the activities for which the payments were made are 
performed. Therefore, because the $60 paid to Corporation S for activities performed in 
Country B is greater than the $10 incurred in California, Corporation P's receipt from the 
ZCorp contract is assigned to Country B, where the greater costs of performance were 
incurred. 
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Situation 2: 

Same as Situation 1, but Corporation P's receipt from the ZCorp contract is assigned to 
California, where the greater costs of performance were incurred.  

CONTACT INFORMATION 

The principal author of this ruling is Karen D. Smith of the Franchise Tax Board, Legal 
Branch. For further information regarding this ruling, contact Ms. Smith at the Franchise 
Tax Board, Legal Branch, P.O. Box 1720, Rancho Cordova, California 95741-1720. 
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