
 

  

       

         
 

 

 

 

Legal Division  Guidance  2011-12-01   
(Real Property Tax Deductions) 

Q: Does a real property tax need to be ad valorem in order to be deductible as an itemized deduction? 

A: Yes. A real property tax needs to be ad valorem in order to be deductible under Internal Revenue 
Code section 164, to which California law is fully conformed.  

The  Internal  Revenue Service's (IRS)  well established  official position,  to  which California law conforms,  
is  that the only real property taxes deductible as an itemized deduction are those that are assessed on  
the basis  of the value of the property, i.e., ad  valorem.   The federal position, supported by federal legal 
analyses  (General Counsel  Memoranda 37927  (1979); see  also  General Counsel Memorandum 36466  
(1975)), rulings  (Rev. Rul. 80-121, 1980-1 C.B. 44 (1980); see also Priv.  Ltr.  Rul.  8033022, May  20, 1980), 
regulation  (Treas. Reg.   sec. 1.164-4(a)), and  case law  (Sandy Lake Road Limited Partnership v.  
Commissioner  (1997) TC Memo 1997-295),  unquestionably  limits the deduction for real property taxes  
to  those that are assessed  on the basis  of the value of the property.   Finally,  the 2010  Instructions for  
Schedule A (Form 1040) provide, in part, as follows  –  "Line  6 Real Estate taxes include taxes (state, local 
or foreign)  you paid  on real estate  you  own that  was not used for business, but only if the taxes are  
based on  the assessed value of the property assessed."  (See also Publication  17 (2010), at p.  146,  and  
Publication  530 (2010), at p.  2.)   

Further,  taxpayers may not deduct assessments (whether assessed  on an  ad valorem  basis or otherwise)  
for local benefits  (such as street, sidewalk, and  other like improvements)  of a kind tending to increase  
the value of the property assessed  that are imposed because  of and  measured by some benefit inuring 
directly  to the property against which the assessment is levied.   These nondeductible  amounts may  be  
added to  the basis of the property in accordance with  Internal Revenue Code  section 1016  and the  
applicable regulations.   Federal  law does, however,  provide  that the  portion of the above-discussed  
assessments for local benefits that  are  made for the purpose  of maintenance  or repair, or for the  
purpose of meeting interest charges  with respect to those local benefits, are deductible.  Federal 
regulations  provide that the burden is  on the taxpayer to  show that a portion of the amount assessed is  
allocable  to these purposes.   If the allocation  cannot be made, the federal regulations provide  that none  
of the amount  so paid is deductible.  

Finally, a 2003 IRS Office  of Chief Counsel Memorandum provides  the  apparent  basis for a conclusion  
that assessments  may be deductible as real property taxes  even though  they are not imposed  on an  ad 
valorem  basis.   However, this was an internal memorandum  drafted by a local IRS attorney which is  
inconsistent with published federal guidance, should  not be considered  written  advice, and, according to  
conversations with  IRS Office  of the Chief Counsel,  does not reflect  the  official position of the IRS.   This  
internal memorandum has  never been released  nor made available by  the IRS and the conclusion  
expressed in it has never appeared in any IRS ruling,  written advice, publication  or guidance.  




