
 

 

       
       

 
                                    

                                   
                           
                                    

               
 
                                         

                             
   

Legal Division Guidance 2009‐10‐01 
(Out‐of‐State Same Sex Marriages) 

Q: SB 54 (Stats. 2009, ch. 625) amended Family Code section 308, and provides that same sex married 
couples who enter into valid marriages outside of California on or after November 5, 2008, will have the 
same rights, protections, and benefits, and are subject to the same responsibilities, obligations, and 
duties, that are granted to and imposed on spouses, except that they will not be called “married.” How 
will this change affect their California filing status? 

A: As a result of SB 54, same sex couples who were validly married in another state will need to indicate 
filing status as either married/RDP filing jointly or married/RDP filing separately beginning with the 2010 
taxable year. 




