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September 20, 2005 
Chief Counsel Ruling 2005-0008 

**************** 

Dear ************: 

This Chief Counsel Ruling is issued in response to your request for advice dated **************, 
concerning the application of Revenue and Taxation Code 17041(i)(3) with respect to 
************** capital loss carryforwards from the sale of stock and her gain on the sale of her 
California residence upon her establishing residency in a state other than California. You 
requested written confirmation of oral advice previously provided by Franchise Tax Board staff. 

FACTS 

Taxpayer, ****************, is a long-time resident and domiciliary of California.  Within 
the estate inherited by Taxpayer from her husband in **** were a substantial number of 
security positions, as well as her principal residence.1

1  It is noted that Taxpayer is not the direct owner of some of the security positions and is not the titleholder of the 
California residence.  These properties are held in the **************************************** (the 
"Trust"). The Trust is treated as a grantor trust for tax purposes because the Taxpayer has power of appointment 
over the assets of the Trust.  Taxpayer is the sole beneficiary of the Trust.  As a result, the income and expenses 
incurred by the Trust flow directly to Taxpayer's individual income tax returns.  This advice is given with respect to 
Taxpayer as an individual. 

 In accordance with California law, 
Taxpayer took each item of inherited property with a tax basis equal to the fair market 
value of that item on the date of death of her late husband.  A portion of the security 
positions lost substantial value over the succeeding years and in *******************, 
Taxpayer disposed of such security positions, realizing substantial capital losses that 
resulted in a substantial capital loss carryover that remains to this date.  In contrast, over 
the period since the death of her husband, the value of Taxpayer's California residence 
has appreciated substantially. As a result, were Taxpayer to sell the California residence, 
she would realize a substantial capital gain on the sale. 

Taxpayer is currently considering selling her California residence and establishing 
residence in a state other than California. It is uncertain at this time whether the sale of 
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her California residence will occur in the same tax year as the change of residency or in 
the year immediately subsequent to the change of residency.  Taxpayer seeks guidance on 
whether her anticipated change of residency would limit her ability to apply her capital 
loss carryover against the substantial capital gain she expects to realize on the sale of her 
California residence. 

ISSUE 

Whether Taxpayer, upon selling her California residence and establishing residence in a 
state other than California, may apply her capital loss carryforward against the gain 
realized upon the sale of her California residence. 

HOLDING 

Yes. Taxpayer may apply her capital loss carryforward against the gain realized upon the 
sale of her residence because both items would be sourced to California. 

DISCUSSION 

Revenue and Taxation Code section 17041 subsection (i) paragraph (3) provides as 
follows: 

For purposes of computing "taxable income of a nonresident or part-year 
resident" under paragraph (1), any carryover items, deferred income, suspended 
losses, or suspended deductions shall only be includable or allowable to the extent 
that the carryover item, deferred income, suspended loss, or suspended deduction 
was derived from sources within this state, calculated as if the nonresident or part-
year resident, for the portion of the year he or she was a nonresident, had been a 
nonresident for all prior years. 

The amendments to section 17041 in 2002, and subsequently, did not alter California's 
sourcing rules. Instead, they were meant to clarify how carryover items should be applied 
when a taxpayer changes her residency. Because residents are taxed on all income 
regardless of source, source is not considered when carryover and other deferred items 
are being applied. Nonresidents, on the other hand, are taxed only on sourced income so 
the source of each carryover and other deferred item becomes important.  Upon changes 
in residency, carryover and other deferred items must be restated to reflect the taxpayer's 
current residency status. 

The gain on the sale of Taxpayer's residence in California is clearly sourced to California.  
The source of that income is the location of the property sold.  Since it is real property it 
is simple to ascertain the location of the property. To offset her capital gain, Taxpayer 
would like to be able to use any applicable capital losses that she has carried forward. 

As a nonresident, Taxpayer may only apply loss carryovers to offset the gain from 
California sources if such loss carryovers are sourced to California. Were the losses from 
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the sale of securities sourced to California?  Under the doctrine of mobilia sequuntur 
personam, intangible property has a taxable situs at the domicile of the owner.  On the 
dates of the sales of the securities, California was the domicile of the owner (Taxpayer).  
The fact that she subsequently moved from California does not alter that fact.  
Furthermore, after the sale, Taxpayer was no longer the "owner" of the securities so her 
domicile would no longer be relevant. 

Please be advised that the tax consequences expressed in this Chief Counsel Ruling are 
applicable only to the named taxpayer and are based upon and limited to the facts you have 
submitted.  In the event of a change in relevant legislation, or judicial or administrative case law, 
a change in federal interpretation of federal law in cases where our opinion is based upon such an 
interpretation, or a change in the material facts or circumstances relating to your request upon 
which this opinion is based, this opinion may no longer be applicable.  It is your responsibility to 
be aware of these changes, should they occur. 

This letter is a legal ruling by the Franchise Tax Board's Chief Counsel within the meaning of 
paragraph (1) of subdivision (a) of section 21012 of the Revenue and Taxation Code.  Please 
attach a copy of this letter and your request to the appropriate return(s) (if any) when filed or in 
response to any notices or inquiries which might be issued.   

Very truly yours, 

Natasha Sherwood Page 
Tax Counsel III 
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