
 

  

 
 
 

 
 
 
   
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

STATE OF CALIFORNIA 
FRANCHISE TAX BOARD – Legal Department 
PO Box 1720 
Rancho Cordova, CA  95741-1720 
Telephone  (916) 845-3066 
FAX (916) 843-2122 

STEVE WESTLY 
Chair 

CAROLE MIGDEN 
Member 

DONNA ARDUIN 
Member 

****************
 March 29, 2004 
Chief Counsel Ruling 20030318 

Re: **************** 

Dear *********: 

This chief counsel ruling is issued in response to your request for a determination 
regarding your eligibility to claim the "Teacher Retention Credit" on your **** 
California personal income tax return. 

FACTS 

You have provided us with the following information.  Your Social Security number is 
***********. You hold a full-time teaching credential for adult education in clear 
designated subjects and are employed by the *********** Unified School District as a 
full time adult education teacher at the *************** Adult School (CDS 
*************************). In this capacity, you exclusively teach the elementary 
and secondary basic skills programs.  

ISSUE 

Is a properly credentialed teacher, teaching in the elementary and secondary basic skills 
programs of the adult education system, eligible to claim a credit (the "teachers retention 
credit") pursuant to Revenue and Taxation Code section 17052.2? 

HOLDING 

An individual who holds either a preliminary or clear teaching credential and has at least 
four years of service as a credentialed teacher, and is teaching in the elementary and secondary 
basic skills programs of the adult education system, would qualify to claim the credit pursuant to 
Revenue and Taxation Code section 17052.2, the "teacher retention credit." 
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DISCUSSION 

Revenue and Taxation Code section 17052.2, added by AB 2879 (Stats. 2000, ch. 75), and 
amended by AB 1080 (Stats. 2000, ch. 603), provides a credit against the "net tax" imposed under 
the Personal Income Tax Law for credentialed teachers who teach at qualifying educational 
institutions. This credit is only available to credentialed teachers who have completed at least 
four years of service as a credentialed teacher. 

Paragraph (1) of subdivision (c) of Revenue and Taxation Code section 17052.2 defines 
"credentialed teacher" as: 

…a person who holds a preliminary or professional clear credential as 
determined by the Commission on Teacher Credentialing pursuant to 
Article 1 (commencing with Section 44200) of Chapter 2 of Part 25 of 
Division 2 of Title 2 of the Education Code and who teaches at a qualifying 
educational institution. (Emphasis added.) 

As a threshold matter, only credentialed teachers, as defined, are eligible for the teacher retention 
credit. An individual cannot be considered a "credentialed teacher” unless the individual 
possesses a current "preliminary" or "professional clear” credential, as determined by the 
Commission on Teacher Credentialing.  

Paragraph (2) of subdivision (c) of section 17052.2 defines a "qualifying educational institution" 
as: 

…any elementary, secondary, or vocational-technical school located in this 
state providing education for kindergarten, grades 1 to 12, inclusive, or any 
part thereof.  "Qualifying educational institution" includes an agency or 
instrumentality of the federal government providing education for grades 
kindergarten, grades 1 to 12, inclusive, or any part thereof, at any location 
within this state, including an Indian reservation or a military installation 
located within the geographical borders of this state, where a credentialed 
teacher is employed by the federal government or an agency or 
instrumentality thereof.  "Qualifying educational institution" includes any 
elementary, secondary, or vocational technical school located in California, 
that files an affidavit pursuant to Section 33190 and 33191 of the Education 
Code, and provides education for kindergarten and grades 1 to 12, inclusive, 
or any part thereof. 

The definition of "qualifying educational institution" requires an elementary, secondary, or 
vocational-technical school that provides a particular type of education – education for 
kindergarten, grades 1 through 12, inclusive, or any part thereof. 

Title 2 of the Education Code (commencing with section 33000), entitled “Elementary and 
Secondary Education,” sets forth requirements and criteria relating to and establishing the 
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standards for elementary and secondary1

1 In this context, the term "secondary" refers to the grades 9 through 12, or "high school."  
Postsecondary education, i.e., education past the 12th grade level, is addressed in title 3 of the 
Education Code. 

 education. Among other topics, it addresses teacher 
credentialing, course of study for kindergarten and grades 1 through 12, funding, and various 
education programs designed to meet the needs of special populations.  Specifically, at 
sections 52500 through 52616.24, it establishes the "Adult Schools" for the "purpose of 
providing instruction in civic, vocational, literacy, health, homemaking, technical and general 
education." (Ed. Code section 52501.) These programs are to be established and administered 
by the governing board of a high school district or unified school district.  (Ed. Code section 
52500 et seq.) Further, these programs are authorized to establish graduation criteria for the 
elementary and secondary levels for the issuance of graduation certificates by the governing 
board of the adult school. (Ed. Code section 52508-52510.) 

Further, "adult basic education" is defined in Education Code § 8510 as communication and 
computational skills to and including the 12th grade level. This specifically includes English as a 
second language. 

Furthermore, the adult education programs operated by school districts are specifically provided 
for within the funding mechanisms as administered by the Superintendent of Public Instruction  
(including, but not limited to, Education Code sections 44700-44705, 52360–52363, and 52610– 
52616.24). 

Thus, in order for you to qualify for the teacher retention credit, you must be a properly 
credentialed teacher, teaching in a "school" that meets each of the following criteria: 

1. 	 The school must be an established organization operated for the purpose of learning 
and education. 

2. 	 The school must be considered to be an elementary, secondary, or vocational-
technical school. 

3. 	 The school must provide education from the curriculum for kindergarten, grades 1 
through 12, or any part thereof. 

The adult education program is created under the specific authority of the Education Code to 
provide education for adults2

2 There are special provisions which can also make this program available to minors if they meet 
the detailed criteria pursuant to Education Code section 52500.1 

 within the curriculum for elementary and secondary education.  
The program is authorized to be a part of the state school system and funded through that system.  

Further, as acknowledged above, the adult system is authorized to award diplomas or certificates 
for the satisfactory completion of the elementary or secondary course of study.  

Therefore, based on the program as established pursuant to the Education Code, an adult 
education program under the auspices of a unified school district is a secondary school or 
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vocational-technical school providing education for kindergarten, grades 1 through 12, or any 
part thereof, at locations within California. Thus, such programs are considered “qualifying 
educational institutions” for purposes of the teacher retention credit. 

As a result, if the credential you hold constitutes either a preliminary or professional clear 
teaching credential and you have at least four years of service as a credentialed teacher, based on 
the facts set forth above, your teaching in the elementary and secondary basic skills programs of 
the adult education system would qualify you to claim the credit pursuant to Revenue and 
Taxation Code section 17052.2, the "teacher retention credit." 

Please be advised that the tax consequences expressed in this Chief Counsel Ruling are 
applicable only to the named taxpayer and are based upon and limited to the facts you have 
submitted.  In the event of a change in relevant legislation, or judicial or administrative case law, 
a change in federal interpretation of federal law in cases where our opinion is based upon such an 
interpretation, or a change in the material facts or circumstances relating to your request upon 
which this opinion is based, this opinion may no longer be applicable.  It is your responsibility to 
be aware of these changes, should they occur. 

This letter is a legal ruling by the Franchise Tax Board's Chief Counsel within the meaning of 
paragraph (1) of subdivision (a) of section 21012 of the Revenue and Taxation Code.  Please 
attach a copy of this letter and your request to the appropriate return(s) (if any) when filed, or in 
response to any notices or inquiries which might be issued.   

Very truly yours, 

Suzanne L. Small 
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