
                                                          
CALIFORNIA FRANCHISE TAX BOARD  
 
Legal Ruling No. 003                   
                                                                                                           
June  27, 1958   
  
ILLEGAL EXPENSES:  COST OF GOODS 
 
Syllabus: 
  
The amount paid in excess of OPA ceiling prices may be included as a part of 
the cost of goods sold in determining gross income. 
 
The particular problem involved concerns the inclusion or exclusion of the 
amount paid in excess of OPA ceiling prices as a part of the cost of goods sold 
in determining gross income. 
 
Irrespective of the rule in the case of illegal expense there should be no 
question with respect to the cost of goods sold.  Deductions are traditionally a 
matter of legislative grace but the cost of the goods is a determinant of gross 
income.  In Andrew Kjar, CCH Dec. 12114-E, the court disallowed deductions 
incurred in an illegal business, but permitted the reduction of gross income by 
the cost of illegal merchandise sold.  See Anthony C. Stralla, 9 TC 801.  The 
Tax Court has followed this rule in the case of purchases in violation of OPA 
price ceilings, despite the Bureau's attempt to convert the tax law into a 
police statute for this purpose, and has recognized the full purchase price as 
cost of goods.  Lela Sullenger, 11 TC 1076, overruling IT 3724, CB 1945, 57. 
 


