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Summary of Interested Parties Meeting 
 

Revenue and Taxation Code Section 23663 

Assignment of Credits Among Combined Report Members 

 

 

I. Administration:  On April 3, 2009, at 1:30 p.m., members of the public attended 

an interested parties meeting at the Franchise Tax Board office in Sacramento. 

Parties attended in person and by telephone.  Those physically present were 

asked to register at the entrance and all participants introduced themselves. The 

session was to be tape recorded, but technical difficulties ensued, and the 

recording failed.    

 

The IPM panel was comprised of Andrea Chang, an attorney with FTB's Multistate 

Tax Law Bureau, William Gardner, an attorney with FTB's General Tax Law Bureau, 

and David Scott, an auditor with FTB's Technical Resources Section. 

 

II. Background:  Revenue and Taxation Code section 23663 allows the assignment 

of credits among members of the same combined report.  Section 23663 was 

added by Section 10 of AB 1452 (Stats. 2008, ch. 763) and is specifically 

operative for assignments made in taxable years beginning on or after July 1, 

2008 and for applications of assigned credits against the “tax” of the assignee in 

taxable years beginning on or after January 1, 2010. 

 

Section 8(a) of SBX 1 28 (Stats. 2008, 1st Ex. Sess. 2008, ch. 1), which is 

effective December 19, 2008 (91st day after adjournment under special session 

rules in Cal. Const., Art. IV, sec. 9(c)(1)), provides that “[f]or purposes of applying 

Section 23663 of the Revenue and Taxation Code, as added by Assembly Bill 

1452 of the 2007–08 Regular Session, any limitations on allowance of any credit 

against the “tax” that would apply to the assigning taxpayer in the absence of an 

assignment shall also apply to the same extent to the allowance of that assigned 

credit against the “tax” of the eligible assignee.” 

 

III. Purpose:  The purpose of this IPM was to discuss the provisions of Revenue and 

Taxation Code section 23663 and elicit public input.  The IPM panel did so 

through the discussion of a list of frequently asked questions (FAQs), and a 

discussion of newly issued FTB Form 3544 and its accompanying instructions. 

 

IV. Discussion of the FAQs:  The IPM panel acknowledged that the list of FAQs had 

been issued only a week in advance of the IPM, and assured the interested 

parties that they would have until April 13 to submit questions or comments 

regarding those FAQs.  Those FAQs that do not receive any questions or 

comments by that date will become final, but the list of FAQs itself will not be 

final, so we will continue to add new FAQs to it as we receive them.  Questions 

and/or comments were made at the IPM regarding the following FAQs: 
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FAQ #3:  Can the assignment be made to a "division" or is that allowed under the 

current law? 

 

The question that was raised with respect to FAQ #3 was whether "division" 

includes a single member LLC.  In addition, a participant asked whether this new 

statute applies to LLCs. 

 

The panel replied that staff is currently looking at this issue and we will post the 

question and answer as soon as we can. 

 

FAQ #7:  When does the election have to be filed?  The election must be filed with 

the originally filed return for the tax year.  This would be the first return filed for a 

tax year regardless of due date. 

 

The question that was raised with respect to FAQ #7 was whether a second return 

filed by the original due date would be considered an "original return" for 

purposes of making the credit assignment. 

 

The panel replied that staff had looked at this issue, and had determined that for 

purposes of section 23663, "original return" would mean only the first return 

filed.  Asked why, the panel deferred to a staff member in the audience, who 

explained that section 23663 provides for an "irrevocable" assignment of the 

credit, and that was potentially inconsistent with allowing a second return filed by 

the original filing due date to be considered an "original return" (i.e. using the 

federal rule regarding "original returns" would allow A to assign a credit to B on A's 

first return, then change its mind and file an amended return before the original 

filing due date to reassign the credit to C). 

 

Another party inquired whether the language in section 23663 regarding 

"irrevocable" assignment was intentionally included to prevent interpretation of 

"original return" as including a second return filed before the original filing due 

date.  Staff replied that it believed that had been the intent of the legislature, but 

that it did not know for sure. 

 

Several interested parties requested that FTB staff re-examine this issue 

because, otherwise, the term "original return" would have a different meaning for 

section 23663 than it would for other sections of the Revenue and Taxation 

Code.  The panel agreed to re-examine this issue. 

 

FAQ #9:  What if the election form is filed without being signed?  The procedures 

prescribed by the FTB would not have been met, and the assignment would be 

invalid. 

 

The question that was raised with respect to FAQ #9 was whether FTB staff could 

re-examine its position on this issue as well.  The panel agreed to do so. 
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FAQ #10:  Can the election to transfer credits be revoked?  No.  The election to 

transfer credits is irrevocable. 

 

The question that was raised with respect to FAQ #10 was whether the one-time 

credit assignment under Revenue and Taxation Code section 23663 would 

prevent transfers of credit under Internal Revenue Code sections 331, 332, 368 

or 381.  The panel agreed to examine the issue and address it in the FAQs as a 

new question and answer. 

 

FAQ #12:  If a corporation that has been assigned credits leaves the combined 

reporting group, can they take those credits with them?  Yes.  They take the 

credits and the limitations on the use of those assigned credits with them.  They 

must be able to support the credit assignment should they get audited after 

leaving the combined report group.  They are also potentially liable for any 

increase I tax liability if all or part of the assigned credit is disallowed on audit of 

either the assignee or assignor. 

 

The question that was raised with respect to FAQ #12 was how FTB would 

disallow the credits.  For example, would FTB disallow the credits by order of 

assignment, or would FTB do a pro-rata disallowance?  The panel responded that 

under the statute, both the assignor and the assignee are jointly and severally 

liable, so the answer to this question would depend on the facts and 

circumstances in each case.  That is, the FTB would address this issue on a case 

by case basis. 

 

FAQ #20:  Does the assignee have to make a wage addback when it receives an 

assigned credit?  No, the wage addback should have occurred when the original 

entity earned the credit. 

 

The comment relating to FAQ #20 was that staff should clarify what it is talking 

about (e.g. which credit) when it refers to the "wage addback."  

 

FAQ #22:  Does utilization by the eligible assignee (EA) look at the EA's Enterprise 

Zone (EZ) factors or the assignor's Enterprise Zone factors?  The EA must look to 

its own Enterprize Zone factors to determine the credit utilization. 

 

The question that arose relating to FAQ #22 was whether if an assignor generates 

a LA EZ hiring credit, the assignee must have income from the LA EZ to be able to 

use that credit.  The panel answered, "Yes, those zone restrictions would apply."  

(This issue is actually already addressed in FAQ #25.) 

 

FAQ #23:  Does the utilization limit look to the factors in the year of transfer or 

the year the credit will be used?  Just like the limitation placed on the assignor 

using credits, the assignee would look at the factors in the year they are trying o 

utilize the credits. 
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A comment relating to FAQ #23 was that the question should be clarified to 

specify that the factors in this question are the EZ factors, and not the 

apportionment factors. 

 

Another comment was that terms such as "utilization limit" should clearly indicate 

what those terms refer to. 

 

V. Additional FAQs:  Additional questions were asked that did not directly pertain to 

the FAQs already listed.  FTB staff will analyze the issues in those questions and 

add them to the FAQs list as soon as it is feasible. 

 

a. Can an entity specifically allocate a specific portion of the tax credit that it is 

assigning?  For example, can an entity assign its EZ hiring credit solely related 

to the TEA employees?  Or can an entity assign its manufacturer's investment 

credit (MIC) solely with respect to one particular asset (e.g. a specific factory)?  

Or can an entity assign its R&D credit from a specific project? The goal would 

be to limit the risk to the assignee upon any subsequent audit. 

 

b. Would an entity that is assigned an R&D credit have to be engaged in 

qualified research in order to be able to use the assigned R&D credit? 

 

c. If an EZ credit assignee also generates EZ credit on its own, would it have to 

compute two separate EZ income limitations (i.e. assignee's EZ income 

limitation applied to credit it generated on its own v. assignor's EZ income 

limitation applied to credit the assignee received from the assignor)? 

 

d. Questions using terms like "wage addback" or "utilization limit" should clearly 

indicate what those terms refer to. 

 

VI. Discussion of Form 3544 and Instructions:  The only comment made was that the 

Form 3544 Instructions need to make it clear that the AMT credit is not eligible 

for assignment under Revenue and Taxation Code section 23663.  Staff from 

FTB's Tax Forms Section informed the parties that this issue is already being 

taken care of, and the next scheduled revision will contain that clarification.  

 

VII. Future Action:  The panel asked whether the parties would like to see formal 

guidance on section 23663, but did not receive any responses.  The panel 

thanked all the parties for their attendance and input, and indicated that it will 

aim to issue a revised list of FAQs in two or three weeks. 

 


