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Subject California State Income Tax 

  

 

 

 

 

Dear  

 

I am in receipt of your letter dated  2014, in which you request clarification of my letter to 

you dated  2013, regarding the taxability by California of income earned by 

employees of  in California. 

 

In my  2013, letter, I explained the Convention Between The United States of 

America and  With Respect to Taxes on Income and on Capital (the "Convention") does not 

apply to the State of California and its personal income tax imposed under the California Revenue 

and Taxation Code because the Convention specifically applies only to the Federal Income Tax 

imposed by the Internal Revenue Code ("IRC").1  However, I suggested an alternative method for 

exemption was available through Internal Revenue Code section 893, to which California 

conforms through California Revenue and Taxation Code section 17146. 

 

In your  2014, letter you have specifically raised the issue that  employs persons 

who do not meet the reciprocal income tax privileges requirements for such employees to be 

exempt from federal taxation under Internal Revenue Code section 893.  Thank you very much for 

attaching the Certification to the Secretary of the Treasury dated June 7, 2007, which sets forth 

the requirements which must be met for IRC section 893 to apply.2  I understand that  

occasionally employs persons who already reside in the United States at the time of their 

employment and, therefore, do not qualify for exemption from tax under IRC section 893. You 

have also disclosed that some of these employees have completed form I-508, "Waiver of Rights, 

Privileges, Exemptions and Immunities." 

 

                                                 
1 See Convention Between The United States of America and Canada With Respect to Taxes on Income 

and on Capital, general effective date January 1, 1985, Article II. 
2 Exhibit A – Certification to the Secretary of the Treasury from the Secretary of State pursuant to IRC 

section 893 dated June 7, 2007. 
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You have raised a concern regarding double taxation because you assert the Convention in this 

case leads to the income in question being subject to both  Federal and taxes 

being collected.  You explain that these employees are subject to a Federal surtax, which is the 

equivalent of a income tax.  

 

However, the reciprocal case is not true.  If a U.S. Citizen were living in , and hired by the 

United States for employment by the United States in its embassy or consulate, under common 

practices and specifically California law, a state in the United States would not have grounds to 

tax the income.  Presumably if such an employee were already living in  before 

employment and would presumably continue living in  after the end of such employment, 

the employee would be determined to be a nonresident of California or another state.  As a 

nonresident, the employee's wage income would be sourced based on where the services were 

performed. Since the services would have been performed in , California (or such other 

state) would not tax the income at issue. Therefore, no double taxation issue arises under the 

Convention.  It appears the double taxation issue arises under the  Income Tax Act and its 

federal surtax.  

 

Consistent with my letter of  2013, these employees are subject to California tax on 

their wage income from Canada.  The Convention does not operate to exempt such income and, 

since IRC section 893 is not available, the income is not exempt through the operation of 

California Revenue and Taxation Code section 17146.  

 

If you have any questions or concerns, please contact me at the above number. 

 

 

Sincerely, 

 

 

 

Natasha S. Page   

Tax Counsel III 

 

 

Enc. 




