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RE: **************** 

 
Dear ************: 
 
Your letter of *************, has been assigned to me for response.  My review of 
your letter indicates that you are requesting a Chief Counsel Ruling.  While it is 
the policy of the Franchise Tax Board to respond to inquiries from taxpayers, the 
Franchise Tax Board may decline to issue a ruling for a number of reasons.  For 
your convenience, attached you will find a copy of Franchise Tax Board Notice 
89-272 which identifies and discusses the guidelines for ruling requests.  I would 
call your attention to section D, Instructions to Taxpayers Requesting Advance 
Rulings, most particularly subsection 1.   
 
While we will not be issuing a Chief Counsel Ruling, I am pleased to provide you 
with this informational letter.  You should be aware, however, that this letter is 
only advisory and the relief provisions of RTC section 21012 do not apply.  You 
should also be aware that this discussion is subject to change, in the event of a 
change in relevant statutory authority, judicial or administrative case law, or a 
change in federal interpretation of federal law, where the discussion is based 
upon such interpretation. 
 
As discussed in my telephone conversation with ******************, your authorized 
representative, ****************, RTC section 18152.5 allows a 50 percent 
exclusion of any gain from a sale of a qualified small business stock ("QSBS"), as 
long as the taxpayer holds the QSBS for five years and the qualified small 
business meets the statutory requirements during substantially all of the five 
years.   
 
If, for example, QSBS was exchanged for non-qualified small business stock in 
year four as a result of the qualified small business being acquired by a non-
qualified small business, but the non-qualified small business stock was kept for 
another year before disposing of it, the issue becomes whether RTC 
section 18152.5 applies to any gain on the sale.   
 
RTC section 18152.5(f) provides some guidance.  It states, in pertinent part: 
 

(f) If any stock in a corporation is acquired solely through the 
conversion of another stock in the corporation that is a qualified small 
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business stock in the hands of the taxpayer, both of the following shall 
apply:   

 
(1) The stock so acquired shall be treated as qualified small business stock 

in the hands of the taxpayer. 
 
(2) The stock so acquired shall be treated as having been held during the 

period during which the converted stock was held. 
 
Therefore, the statute provides that a non-qualified small business stock will be 
treated as qualified small business stock and the holding period will be carried 
over in the event there is an acquisition.  Unfortunately, the statute provides little 
guidance in computing the amount of gain to exclude.  Therefore, we look to 
legislative history.  In the Legislative Change 93-22 for Senate Bill 671 (copy 
enclosed), it states, in pertinent part: 
 

In the case of certain incorporations and reorganizations in which qualified 
small business stock is transferred for other stock, the transferor treats the 
stock received as qualified small business stock.  The holding period of 
the original stock is added to that of the stock received.  However, the 
amount of gain eligible for the exclusion is limited to the gain 
accrued as of the date of the incorporation or reorganization.  This 
limitation does not apply in the case where the stock received in the 
incorporation or reorganization is itself qualified small business stock.   

 
In the example, if the stock received in year four, as a result of the acquisition/ 
reorganization, was a non-qualified small business stock, then the 50 percent 
exclusion of the gain is limited to that period in time.  Thus, 50 percent of the gain 
that accrued from years one through four may be excluded.  If you have any 
questions regarding this informational letter, please call me at the number above. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
John Choi 
Program Specialist – Legal Branch 
 
Enclosures:  FTB Notice 89-277 
   Legislative Change 93-22 
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