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Dear *********: 
 
Thank you for your letter of ****************, in which you requested a written ruling regarding 
the Enterprise Zone Program.  *******************, I contacted you via telephone for 
clarification of your request. 
 
During our phone conversation and in your letter of ****************, you provided the following 
information: 
 

1. ***************** is located in an Enterprise Zone and has employees who have already 
received certification (vouchers) that they meet the eligibility requirements necessary 
to claim the hiring credit provided in Revenue and Taxation section 23622.7;   

2. You may form a new corporation which is both unrelated to and would conduct a 
separate and distinct business from ***********; 

3. *********** would terminate the employees referenced above in no. 1 and the new 
corporation would rehire these same employees the next day. 

 
Your question is essentially whether hiring credits incurred by *********** prior to the 
employees' termination would be transferred to the new corporation when it rehires the same 
employees.  
 
As a matter of policy, the Franchise Tax Board does not rule on hypothetical situations 
and/or questions primarily involving factual issues.  (See Attached FTB Notice 89-277, page 
5, paragraphs C (1) and (5).)  The enclosed Ruling Guidelines describe in greater detail the 
Franchise Tax Board's ruling policy.   
 
Therefore, because your request is based on a hypothetical situation and involves primarily 
factual issues, this letter is being provided for informational purposes only and may not be 
considered “written advice from the Board” within the meaning of Revenue and Taxation 
Code section 21012.   
 
Nevertheless, in response to your inquiry, the following analysis may be of assistance to you 
in helping the taxpayer reach a determination for its tax position purposes.  In the event that 
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the taxpayer's position with respect to the hiring credit would be reviewed by California, the 
taxpayer should be prepared to provide this type of analysis in support of the taxpayer's 
position.   
 
The applicable Revenue and Taxation Code section provides that the "taxpayer" (and not the 
employee) incurs or is the "owner" of the hiring credit.  (Revenue and Taxation Code section 
23622.7(a).)  Therefore, any hiring credits incurred by *********** prior to the qualified 
employees' termination would remain with *********** even if the new corporation rehires the 
same employees.1  
 
If you have any questions or concerns, please contact me at the above number. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Ann Hoover 
Tax Counsel 
 
Enclosure 
 

 
1 Note that hiring credits are applied only against tax on Enterprise Zone business income and may be carried 
over until exhausted.  (See Revenue and Taxation Code section 23622.7(i) and (j).)  


