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August 21, 2000 
 

Information Letter 2000-0377 

****************  
 
 
 Re: **************** 
 
Dear *******: 
 
Your letter of **************, has been referred to me for response.  In your letter, you 
ask for clarification of the due date of a Personal Income Tax return, and whether a 
return can be under automatic extension once filed for purposes of Internal Revenue 
Code (IRC) §1031(a)(3)(B).  As explained below, the validity of an IRC §1031 
exchange for California purposes is determined by whether the like-kind property is 
received by the extended due date of the taxpayer's federal return, not the due date of 
the state return. 
 
California's automatic paperless extension requirements were explained in FTB Notice 
91-3, November 1, 1991.  (See also FTB Form 3519, Payment Voucher for Automatic 
Extension for Individuals.)  For tax years 1991 and later, FTB allows an automatic six-
month extension if the return is filed within six months of the original due date.  If the 
return is filed before or after the extension period, no extension exists.  If the return is 
filed within the extension period, then the "extended due date" for purposes of interest 
running from the extended due date, is six months after the original due date, 
generally October 15 for calendar year taxpayers. 
 
Internal Revenue Code §1031(a)(3)(B) requires that property received by a taxpayer 
will be treated as property which is non like-kind property if the property is received 
after the earlier of 180 days from the transfer of the relinquished property or the due 
date (determined with regard to extensions) of the taxpayer's federal tax return. 
 
California incorporates the provisions of IRC §1031 by reference in Revenue and 
Taxation Code (R&TC) §18031, (with effective date provisions set forth in §18043) 
and (R&TC) §24941.  Therefore, the federal extended due date should be used in 
determining whether the property is disqualified under §1031(a)(3)(B).   
 
 
California will follow the federal treatment, regardless of whether or not the California 
return was filed under extension. 
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Very truly yours,  
 
 
 
Bruce R. Langston 
Tax Counsel 
 
 


