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QUESTION PRESENTED 
 
Must a taxpayer file a tax return and pay tax if the taxpayer's gross income and adjusted 
gross income are both below the filing threshold amounts provided in Revenue and Taxation 
Code (RTC) section 18501, but a computed tax is due under the tax rate tables or other 
code section? 
 
CONCLUSIONS 
 
Yes. RTC section 18501 establishes thresholds which require an individual taxpayer to file a 
return.  It does not state that an individual taxpayer does not have to file a return if the 
taxpayer's gross income or adjusted gross income is below those thresholds.  If a tax would 
be due under the tax rates or brackets set forth in RTC section 17041 based on the filing 
status used by the taxpayer, or under other code sections, a tax is due under the law and 
must be shown on a tax return under RTC section 18407. 
 
ANALYSIS AND DISCUSSION 
 
RTC section 18501 requires every individual to "make a return to the Franchise Tax Board, 
stating specifically the items of the individual's income from all sources and the deductions 
and credits allowable” if the individual has gross income or adjusted gross income in excess 
of specified amounts.  These amounts are indexed annually for inflation. Different amounts 
are specified for the taxpayer "if single" and "if married." These filing thresholds are set at 
levels where tax at the computed tax rate less exemption credits would usually result in no 
tax liability.  (See AB 1140, Stats. 1999, Ch. 196, and FTB Legislative Proposal 99-30, for an 
analysis of the effect of exemption credits on filing requirements.) The threshold amounts 
for married taxpayers correctly compute the threshold for married filing joint taxpayers and 
for married filing separate taxpayers in the usual situation where all of the income of a 
married filing separate taxpayer is community property income, taxable one-half to each 
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spouse.  This assumption is not always correct.  However, the statute only specifies the 
circumstance when a return must be filed, and does not state that a return need not be filed 
if income is below the threshold amounts.     
 
RTC section 18521 requires a taxpayer to use the same filing status that he or she used on 
his or her federal tax return for the taxable year, with certain limited exceptions, including 
where FTB determines that the federal filing status was "incorrect." 
 
RTC section 17041 imposes a tax on the entire taxable income of every resident and 
nonresident individual at specified rates, indexed annually for inflation. 
 
RTC section 18407 incorporates Internal Revenue Code (IRC) section 6011, except as 
otherwise provided. IRC section 6011(a) requires a return to be filed when required by 
federal regulations.  Federal Regulations require returns generally where any federal tax is 
due. Subdivision (a) of section 18407 modifies the language of IRC sec. 6011(a) to read: 
"every person liable for a tax imposed by [the California RTC] shall make a return or 
statement according to forms and regulations by the Franchise Tax Board.” 
 
RTC section 19307 provides that no refund of withholding or estimated tax shall be allowed 
to a taxpayer who fails to file a return for the taxable year of the withholding or estimated tax 
payment.   Even if a taxpayer is not otherwise required to file a return and has no tax liability, 
a return must be filed to claim a refund of withholding or estimated tax paid or credited to 
the year. 
 
In Ordlock v. Franchise Tax Board (2006) 38 Cal. 4th 897, 906-909, the California Supreme 
Court held that principles of statutory construction require conflicting statutes to be 
harmonized by considering a particular clause or section in “the context of the … statutory 
scheme of which it is a part.” (Ordlock at 909). 

ANALYSIS AND DISCUSSION 
 
The problem presented is that, in some situations, for married and Registered Domestic 
Partner (RDP) taxpayers using the married filing separately filing status, the taxpayer will 
have gross income and AGI below the RTC section 18501 thresholds that require a return to 
be filed, but will still owe a significant tax on California taxable income under RTC section 
17041. This will happen when one spouse/RDP has primarily non-community property 
separate income and the other spouse/RDP has little or no taxable income. 
 
Additionally, there are other situations, such the 2.5% tax on early distributions from a 
retirement plan, where FTB forms and instructions currently require that a return be filed, 
even though the filing thresholds are not met. 
 
Taxpayers argue that because they are not required to file a return under the provisions of 
RTC section 18501, they owe no California tax for the year.   
 
This is incorrect. RTC section 18501 is but one of several provisions that set forth criteria 
that give rise to a filing requirement. That section sets forth minimum thresholds above 
which a return must be filed.  It does not establish standards for when a return does not 



11.20.08 
Technical Advice Memorandum 2008-1 
Page 3  
 
 

 

need to be filed. Other sections use different criteria to establish the presence of a filing 
requirement. These various sections operate independently of one another and the fact that 
the criteria of any one section has not been satisfied does not mean that the separately 
stated criteria in other provisions do not apply. Any other reading of the statute would render 
RTC section 18407 meaningless, violating a basic rule of statutory construction. 
 
In Ordlock v. Franchise Tax Board, the California Supreme Court considered an alleged 
statutory conflict between various statute of limitation provisions.  The Court held that under 
a strict reading of the statutes involved, the specific provisions extending the statute of 
limitations following federal determinations prevailed over the general statute of limitations 
statute. The same rule applies here. Although the general rule set forth in RTC section 
18501, the filing requirement statute, is that taxpayers must file a return when gross or 
adjusted gross income is above certain levels, and arguably therefore are not required to file 
a return by RTC section 18501, specific exceptions to this rule apply when taxpayers have 
additional tax due from various other provisions of the code, notably additional tax from 
certain distributions from retirement accounts. 
 
This same consideration applies to married/RDP taxpayers who do not elect the married 
filing joint filing status but instead file separately. If they file separate federal returns, they 
are normally required to file separate state returns as well (with exceptions for same-sex 
married/RDP couples that are not allowed to file joint federal tax returns). This being the 
case, some married taxpayers filing separately for federal purposes will fall under the 
"married" filing threshold amounts of RTC section 18501 for California purposes, but still 
owe a computed tax under the tax rates and tables under RTC section 17041. 
 
These statutes can be reconciled, to the extent necessary, under the principles set forth in 
Ordlock. RTC section 18501 establishes when a return is always required – when income is 
above the thresholds. RTC sections 17041 and 18407 both list situations where a return is 
also required because a computed tax exists, even though the general requirements of RTC 
section 18501 are not met. 
 
Therefore, every individual taxpayer who has gross income or adjusted gross income in 
excess of the amounts set forth in RTC section 18501 must file a California return. In 
addition, individual taxpayers who have gross income or adjusted gross income below those 
amounts, but nevertheless have a tax liability, either due to filing separately with separate 
income or from one of the other provisions of the code that impose a tax liability, must also 
file a return and pay California tax. 
 
 
 
Bruce R. Langston 
Tax Counsel 
 


