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SUBJECT: Reasonable Cause for Late Payment Penalties 
 
 
QUESTION(S) PRESENTED 
 
May FTB find reasonable cause for the late payment penalty of Revenue and Taxation 
Code Section 19132 where the taxpayer has paid 90% or more of the amount shown on 
the return by the original due date regardless of whether the remaining amount is paid 
"with the return?" 
 
CONCLUSION 
 
FTB has considerable flexibility in determining what should be considered "reasonable 
cause" where 90% of the amount due for the year has been paid by the original due 
date.  There is no statutory requirement that FTB require the remaining amount to be 
paid with the filing of the return in order to find reasonable cause for the late payment 
penalty.  Because of practical issues associated with e-filing and electronic payments it 
is common that the return is processed before any payments made with the filing are 
processed or received.  Therefore, FTB may presume reasonable cause and not assess 
the late payment penalty where at least 90% or more of the amount shown on the return 
has been paid by the original due date. 
 
ANALYSIS AND DISCUSSION 
 
Revenue and Taxation Code (RTC) Section 19132 is based on and substantially similar 
to Internal Revenue Code (IRC) section 6651(a)(2).   It provides for a penalty for failure 
to pay tax shown on a return, unless the failure is due to reasonable cause. 
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Treas. Reg. § 301.6651-1(c)(3) provides that for taxable years after December 31, 
1995, if an individual taxpayer satisfies the automatic extension requirements, 
reasonable cause will be presumed for the period of the extension if the excess of the 
amount of tax shown on the individual return over timely prepayments is no more than 
10% , [§301.6651-1(c)(3)(i)], and any balance due shown on the original return is 
remitted with the return [§301.6651-1(c)(3)(ii).]  For corporations, similar rules apply, 
although §301.6651-1(c)(4)(ii) specifically provides that the remaining balance shown 
on the Form 1120 must be paid on or before the extended due date of the return rather 
than "with the return" as for individuals. 
 
It is the second requirement, that any balance due shown on the original return be 
remitted with the return for individuals, that is the subject of this request. 
 
This requirement has been in the federal regulations for individuals since at least 1971.  
It was amended in 1995 to take into account the IRS automatic paper extension 
process.   
 
While as a general rule, federal regulations will apply in interpreting corresponding 
California statutes, that principle applies where state and federal statutes and 
procedures are substantially identical.   (See Rihn v. FTB, (1955) 131 Cal.App.2d 356.) 
In this case, however, the federal regulation relates to the imposition of the penalty 
where the federal paper extension process applies.  Since the 1991 tax year, California 
has allowed automatic paperless extensions, unlike the corresponding federal law.  
(See RTC §18567, FTB Notice 91-3.)  Therefore, because of this difference, the federal 
regulation is not directly applicable to California filing procedures. 
 
In addition, the federal regulation has not been revised to take into account either state 
or federal electronic filing where the filing of the return electronically is a separate 
process from submitting the payment due as shown on that return. 
 
In your memo, you describe practical problems that have caused the penalty to be 
assessed in cases where in fact the taxpayer paid the remaining amount shown on the 
return as instructed, but received the penalty because the return was processed before 
the payments posted.  As a policy matter, FTB may determine that the advantages of 
encouraging e-filing and electronic payment justify relaxing the strict federal rule that in 
some situations imposes the late filing penalty even though 90% of the total amount 
shown as due has been paid buy the original due date.   
 
Given these state-federal differences and the practical issues described in your memo 
relating to the posting of payments and e-filed returns, FTB could presume reasonable 
cause for late payment where only the 90% test is met, and is not required to impose 
the penalty if the remaining amount due is not paid when the return is filed. 
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