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SUBJECT: Calculation of Shareholder Basis in an S corporation When Some Years are Closed 
by the Statute of Limitations 
 
QUESTION(S) PRESENTED 
 

1. How is a shareholder's basis in an S corporation calculated for years in which the statute 
of limitations has closed in the following scenarios? 

a. The S corporation has both items of income and deduction for the closed years.  
The shareholder did not report these items of income and deduction on the 
shareholder's personal income tax return for the closed years. 

b. The S corporation has both items of income and deduction for the closed years.  
The shareholder reports all of these items of income and deduction on the 
shareholder's personal income tax return. 

2. How are items of deduction and loss in excess of basis treated in the two scenarios 
described above? 

3. Does Internal Revenue Code § 1016, the duty of consistency and/or the tax benefit rule 
require a shareholder that reported items of loss and deduction in excess of the 
shareholder's basis in a closed year to increase the shareholder's income in an open year 
by the amount of the erroneous items of income and loss reported?    

4. Does a deduction for worthless stock in an open year result in a double deduction in the 
situation where a shareholder reported losses in excess of basis in a closed year? 

 
CONCLUSION(S) 
 

Question 1:  How is a shareholder's basis in an S corporation calculated for years in which 
the statute of limitations has closed in the following scenarios? 

a. The S corporation has both items of income and deduction for the closed years.  
The shareholder did not report these items of income and deduction on the 
shareholder's personal income tax return for the closed years. 
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Conclusion #1(a):  Basis is not increased for items of income.  For items of deduction, basis is 
decreased but not below zero.   
 
Example #1(a):  Taxpayer is the sole shareholder in a California S corporation.  The taxpayer's 
initial capital contribution to the S corporation was $10,000.  For the closed years (Years 1 to 3) 
the taxpayer did not report the S corporation's items of income and loss.  What is the taxpayer's 
basis at the beginning of the open year (Year 4)? 
 

 Basis at 
Beginning 
of Year 

Income or Loss Basis at End of 
Year 

Year 1 10,000 20,000 10,000 
Year 2 10,000 (15,000) 0 
Year 3 0 (30,000) 0 
Year 4 0   

 
b. The S corporation has both items of income and deduction for the closed years.  

The shareholder reports all of these items of income and deduction on the 
shareholder's personal income tax return. 

 
Conclusion #1(b).  Basis is increased for items of income.  Basis is decreased for items of loss 
and deduction but not below zero.   
 
Example #1(b):  Taxpayer is the sole shareholder in a California S corporation.  The taxpayer's 
initial basis in the S corporation is zero.  For the closed years (Years 1 to 3) the taxpayer reported 
the S corporation's items of income and loss.  What is the taxpayer's basis at the beginning of the 
open year (Year 4)? 
 

 Basis at 
Beginning 
of Year 

Income or Loss Basis at End of 
Year 

Year 1 10,000 20,000 30,000 
Year 2 30,000 (15,000) 15,000 
Year 3 15,000 (30,000) 0 
Year 4 0   

 
 
Question 2:  How are items of deduction and loss in excess of basis treated in the two scenarios 
described above? 
 
 
Question #2(a).  Because the shareholder has not reported the items of loss or deduction, the 
shareholder may carry over any items of loss or deduction in excess of basis to future years. 
Example #2(a) 
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 Basis at 
Beginning 
of Year 

Income or Loss Basis at End of 
Year 

Suspended 
Loss 

Year 1 10,000 20,000 10,000 0 
Year 2 10,000 (15,000) 0 5,000 
Year 3 0 (30,000) 0 35,000 
Year 4 0    

 
 
Conclusion 2(b):  Because the shareholder has previously reported the items of loss or 
deduction, the shareholder has received the benefit of these items and they are no longer 
available.  Therefore, although these items can be used to calculate the correct basis, the excess 
of these items over basis cannot be carried over to future years because such use of the losses 
would be a double deduction. 
 
Example #2(b): 
 

 Basis at 
Beginning 
of Year 

Income or Loss Basis at End of 
Year 

Suspended 
Loss 

Year 1 10,000 20,000 30,000 0 
Year 2 30,000 (15,000) 15,000 0 
Year 3 15,000 (30,000) 0 0 
Year 4 0    

 
 
Question 3: Does Internal Revenue Code § 1016, the duty of consistency and/or the tax benefit 
rule require a shareholder that reported items of loss and deduction in excess of the shareholder's 
basis in a closed year to increase the shareholder's income in an open year by the amount of the 
erroneous items of income and loss reported?    
 
Conclusion 3:  Internal Revenue Code § 1016, the duty of consistency and/or the tax benefit rule 
does not require a shareholder that reported items of loss and deduction in excess of the 
shareholder's basis in a closed year to increase the shareholder's income in an open year by the 
amount of the erroneous items of income and loss reported. 
 
Question 4: Does a deduction for worthless stock in an open year generated from income items 
in an open year result in a double deduction in the situation where a shareholder reported losses 
in excess of basis in a closed year? 
 
Conclusion 4:   
A worthless loss deduction is not a double deduction with respect to the previous loss 
deductions.  The basis that permits the taxpayer to take a deduction was generated from 
the income items in the open year.  It is not attributable to any basis that was previously 
used.  
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ANALYSIS AND DISCUSSION 
 

I. Calculation of Basis 
 
California follows federal law with respect to S corporations using the following statutory 
scheme.  The Revenue and Taxation Code states that the Internal Revenue Code (IRC) 
provisions that relate to S corporations apply, except as otherwise provided.  (Rev. & Tax 
Code, § 23800.)  
 
The statutory authority for calculation of shareholder basis provides that basis in an S 
corporation's shareholder's stock is increased for any items income.  (Int. Rev. Code, 
§§1367(a)(1).)  In addition, basis is decreased (but now below zero) for any items of loss and 
deduction.  (Id. at (a)(1).)  Furthermore, an item of income must be included in a shareholder's 
gross income in order to increase the shareholder's basis in her S corporation stock.  (Id. at 
(b)(1).)1  In other words, if the item of income is not included in the shareholder's basis, than the 
shareholder's basis does not increase with respect to that item of income.  (Id.) 
 
Therefore, the statutory authority provides that a shareholder's basis is increased for items of 
income that are reported by the shareholder on his return.  If the shareholder does not report an 
item of income on the shareholder's return, basis is not increased. 
 
Finally, if the amount of losses and deductions exceed a shareholder's basis in stock, the excess 
amount will be carried over until the shareholder has sufficient basis to use a portion or all of the 
suspended losses.  (Int. Rev. Code, § 1366(d).)  However, this rule cannot apply in a situation in 
which the shareholder has already reported (albeit erroneously) these items of loss on the 
shareholder's return.  The shareholder has already received the benefit of these items and further 
use would be a double deduction.  (See e.g. Stewart v. U.S. (1984 9th Cir.) 739 F.2d 411.)   
 

II. Authority to Require Reporting of Erroneous Losses as Income in Open Years 
 

A.  IRC Section § 1016/Double Deduction 
 
Internal Revenue Code section 1016 addresses the proper adjustments to a taxpayer's 
basis in property with respect to certain events.  One of the regulations under section 
1016 states in relevant part that:    

(a) Adjustments must always be made to eliminate double deductions or their 
equivalents.  Thus, in the case of the stock of a subsidiary company, the 

                                            
1 Int. Rev. Code section 1367(b)(1) reads in relevant part that: 
 

(1) Income items.  An amount which is required to be included in the gross income of a shareholder and 
shown on his return shall be taken into account under subparagraph (A) or (B) of subsection (a)(1) only to 
the extent such amount is included in the shareholder's gross income on his return, increased or decreased 
by any adjustment of such amount in a redetermination of the shareholder's tax liability. 
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basis thereof must be properly adjusted for the amount of the subsidiary 
company's losses for the years in which consolidated returns were made. 

(Treas. Reg. §1.1016-6(a).) 

The IRS promulgated this regulation in 1957.  (See Treasury Decision 6265, 11-6-57.)  I 
have been unable to locate any authority on the history of this regulation.  However, 
based on the language of the regulation, it appears to have been directed at corporations 
that file consolidated returns. 

The authority I found that applies this regulation does so in factual scenarios for which 
there is no mechanism to prevent a taxpayer from receiving a double benefit from the 
same item.  For example, this regulation was applied where it was appropriate to allow 
the taxpayer a current deduction with respect to property (i.e. casualty loss) but there was 
no corresponding provision that required the taxpayer to decrease basis for either the 
amount of the casualty loss or the amount of compensation received.  (See e.g. Revenue 
Ruling 90-61; Revenue Ruling 71-61 and PLR 8917051.)  
In this request for technical advice, one of the questions presented is in essence whether the 
taxpayer can be required to report as income in a current year the amount of a loss deduction 
which was improperly taken (because of insufficient basis) by the taxpayer in a prior year.  
Treas. Reg. §1.1016-6(a) does not provide the authority to require the taxpayer to report as 
income the improper deduction because there appears to be a single improper use of a deduction 
by the taxpayer rather than an attempt to take a double deduction.    
 
In contrast, there would be a double deduction in the scenario where the taxpayer improperly 
(because of  insufficient basis) deducted a loss in a prior year and then argued that it should be 
considered a suspended loss that could be used in an open year. 
In addition, FSA 200230030 does not appear to require a different result.  The facts of 
FSA 200230030 are as follows.   

The taxpayer was the sole shareholder of an S corporation and had an adjusted basis of 
$20,000 in the S corporation at the beginning of Year 1.  In Year 1, the S corporation had 
a $50,000 capital loss.  In Year 2, the S corporation had an ordinary loss of $30,000.  In 
Year 3, the S corporation had ordinary income of $90,000.   

Years 1 through 3 were barred by the statute of limitations.  It appears that the taxpayer 
reported both the income and losses on his return in the barred years. 

The IRS found that the taxpayer's basis at the beginning of Year 4 was $30,000. 2  In 
essence, the IRS required the taxpayer to reduce his basis by an amount equivalent to the 
losses reported in excess of the taxpayer's basis in Years 1 and 2.  One of the code 
sections relied on in their analysis is Treas. Reg. § 1.1016-6(a). 

 
2 Note that using the analysis and conclusion contained in this TAM, the taxpayers' basis at the beginning of year 4 
would be $90,000 with zero suspended losses. 
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However, the FTB cannot apply this FSA because it also relies in part on Internal 
Revenue Code section 6214(b3) to which the FTB does not conform.  Furthermore, the 
IRS analysis is not explained in the FSA which makes it difficult to apply to any other 
factual situation than the one presented in the FSA.  Finally, even if the FSA does apply, 
it is not authority for requiring the taxpayer to include in income the amount of losses in 
excess of basis taken on his return in barred years.    
 

B.  Duty of Consistency/IRC Section §1016 
 

The "duty of consistency" is based in equity and requires that a taxpayer continue to file 
consistently with his earlier returns.  The duty of consistency has the following elements: 

..(1) A representation or report by the taxpayer; (2) on which the Commissioner 
has relied; and (3) an attempt by the taxpayer after the statute of limitations has 
run to change the previous representation or to recharacterize the situation in such 
a way as to harm the Commissioner.  If this test is met, the Commissioner may act 
as if the previous representation, on which he relied, continued to be true, even if 
it is not.  The taxpayer is estopped to assert the contrary. 

(Ashman v. Commissioner (2000 9th Circuit) 231 F.3d 541, 545.)   
As noted above, the Ninth Circuit accepts the "duty of consistency".  In addition, although the 
State Board of Equalization (SBE) has recognized and applied the "duty of consistency", it has 
not done so in an opinion which can be relied on as precedent.  (See e.g. Appeal of Plott, Cal. St. 
Bd. Of Equal., February 2, 1999 and Appeal of Batinich Bros Inc., Cal St. Bd. Of Equal., April 
21, 1993.)  Therefore, the SBE's official position on the doctrine and how it might be applied is 
not clear. 
 
Furthermore, it does not appear that the duty of consistency can be applied to force the taxpayer 
to report as income the amount of excess losses previously reported on the taxpayers return.  In 
the closed years, the taxpayer treated the corporation as an S corporation and flowed thru the 
items on his return.  In the open year, the taxpayer is also treating the corporation as an S 
corporation.  Therefore, there is no inconsistency in the taxpayers' treatment of the return 
reporting. 
 
The doctrine of duty of consistency could only work if FTB contends that in the open year a 
fiction is created that the S shareholder has a negative basis.  In that case, any subsequent items 
of income would be applied first to "restore basis to zero".  However, because the Internal 
Revenue Code expressly prohibits a negative basis, I would not recommend that the Department 
go forward based on the doctrine of duty of consistency.  (See Int. Rev. Code section 1367(a)(2) 
and (b)(2).) 
 

C.  Tax Benefit Rule   

                                            
3 Section 6214(b) allows for a computation of tax items in an open year using facts from closed years.   
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The tax benefit rule includes two separate concepts: a rule of inclusion and a rule of exclusion.  
(Bittker, B. The Tax Benefit Rule (1978) 26 UCLA L. REV 265, 271.)  Historically, the rule of 
inclusion provides that when a taxpayer recovers or collects an item that was deducted in an 
earlier year, he is ordinarily taxed on the amount received.  (Bittker at 265.)  The rule of 
exclusion provides that a taxpayer will not be taxed on the collection or recovery to the extent 
the prior deduction did not reduce his tax liability.  (Id.)   
 
The threshold issue of the tax benefit rule is the rule of inclusion.  (Id.)  The rule of exclusion 
"serves to qualify its inclusionary requirement. . ."  (Bittker at 272.)    
 
The traditional formulation of the tax benefit rule was modified by the United States 
Supreme Court's decision in the companion cases of Hillsboro National Bank v. 
Commissioner and Bliss Dairy, Inc. v. Commissioner (1983) 460 U.S. 370.  In Hillsboro, 
Justice O'Connor stated that it "is the inclusionary aspect of the rule" with which the 
court was concerned [emphasis added].  (Hillsboro, 460 U.S. at 380, fn. 12.)  The rule of 
the case is described as follows: 
 

…. [T]he tax benefit rule will "cancel out" an earlier deduction only when a careful 
examination shows that the later event is indeed fundamentally inconsistent with the 
premise on which the deduction was initially based.  [footnote omitted] That is, if that 
event had occurred with the same taxable year, it would have foreclosed the 
deduction.". . . .[T]he tax benefit rule must be applied on a case-by-case basis.  A 
court must consider the facts and circumstances of each case in light of the purpose 
and function of the provisions granting the deductions. 
 

(Hillsboro at 384.) 
 
The classic example of the application of the tax benefit rule is the case in which the 
taxpayer takes a bad debt deduction and then in a later year is repaid for this debt. 

The tax benefit rule does not appear to apply in this situation.  This doctrine applies when 
the substantive reason for the deduction (bad debt) is inconsistent with subsequent events 
(i.e. collection of the debt for which the deduction was taken).  There are no facts to 
suggest that the S corporation incorrectly took deductions for the items it expensed. 

III. Worthless Stock Deduction 
The following factual scenario is presented in the TAM.  ABC is a wholly owned S 
corporation.  The taxpayer's beginning basis in ABC was zero.  Subsequently, ABC had 
$1,000,000 of deductions in closed years that the taxpayer erroneously reported in full on 
his return.  For the closed years, ABC did not have any income items. 

In an open year, ABC has $2,000,000 of income and a cash distribution of $1,000,000.  
ABC then liquidates.  The taxpayer claims a worthless stock deduction of $1,000,000.00. 

Using the authority described above, the taxpayer's basis as of the beginning of the open 
year should be as follows.  Because there are no income items for the closed years, the 
taxpayer's basis in ABC would not increase from the beginning balance of zero. In 
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addition, the taxpayer does not have any suspended losses because he already received 
the benefit of those losses during the closed years. 

For the open year, the taxpayer's basis would increase by $2,000,000 of for the income 
and decrease by $1,000,000 for the cash distribution.  Therefore, the taxpayer has 
$1,000,000 of basis remaining at the end of the year.   

As noted previously, there is no statutory authority or doctrines of equity that would 
appear to apply to force the taxpayer to reported the previously deducted losses as items 
of income in the open year. 

In addition, a worthless loss deduction (assuming the taxpayer met all the requirements) 
is not a double deduction with respect to the previous loss deductions.  The basis that 
permits the taxpayer to take a deduction was generated from the income items in the open 
year.  It is not attributable to any basis that was previously used.  

IV.  Possible Alternative Basis for Assessment 

Note that a possible alternative basis for assessment if allowed by the specific facts is to 
treat the Shareholder as having made a loan to the corporation at the beginning of the 
closed years.  The shareholder could then properly deduct items of deduction and loss 
against his debt basis.  (Int. Rev. Code section 1366(d)(1)(B), 

Subsequently, any items of income would go to restore debt basis before increasing stock 
basis.  (Treas. Reg. § 1.1367-2(c).)  In addition, any debt repayments where the debt basis 
had not been completely restored would be taxable.  (See Rev. Rul. 64-162.)    

 

Tax Counsel 
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