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QUESTION PRESENTED 
 
Are the residents of long-term care facilities entitled to assistance under the Senior 
Citizens Homeowner and Renter Property Assistance Law? 
 
CONCLUSION 
 
For the reasons expressed below, patients in Skilled Nursing Facilities and Intermediate 
Care Facilities are not occupying "rented residences" for purposes of the HRA program, 
and the residents are not entitled to property tax assistance under that program. 
 
ANALYSIS AND DISCUSSION 
 
Revenue and Taxation Code section 205421 established a program under which the 
Franchise Tax Board is required to provide assistance to a "claimant" based on (1) a sum 
equal to a percentage of the amount of property tax accrued and paid by a claimant on 
his residential dwelling, or (2) a sum equal to the percentage of the applicable statutory 
property tax equivalent with respect to a claimant renting his residence.  This memo is 
concerned only with those who are not homeowners. 
 
The term "claimant" is defined in section 20505(a) as an individual having various 
physical characteristics and being either the owner and occupier of a residential dwelling 
or the renter of a "rented residence."  The code then defines "rented residence" as 
"premises rented and occupied by the claimant as his or her principal place of residence 
during the calendar year . . .."  Further, rent is defined at section 20510 as  
" . . .the amount paid at arms length solely for the right of occupancy of a residence and 
utility payments required to be paid by the rental agreement." 
 
Under California law, the rental agreement is generally referred to as a lease, express or 
implied.  This agreement creates two sets of rights and obligations, one for the landlord 
and one for the tenant, creating the landlord-tenant relationship.  However, the 
distinguishing characteristic of a leased property is that the lease gives the lessee (renter) 
the exclusive possession of the premises against the entire world, including the owner. 

                                            
1 All reference to statutes will be to the Revenue and Taxation Code unless otherwise 
indicated. 

STATE OF CALIFORNIA 
FRANCHISE TAX BOARD 
Legal Branch  



TAM 2003-0028 
Skilled Nursing and Intermediate Care Facility 

Occupants Not Eligible for HRA 
Page 2 

 
 

 
 
 

(See Rossetto v. Barross (2001) 90 Cal.App.4th Supp. 1 at page 4 citing Howard v. 
County of Amador (1990) 220 Cal.App.3d. 962, 972.)  That is the key element of a 
landlord-tenant relationship that appears to be absent in the situations presented by 
various long-term health care facilities. 
 
Further, it also appears that any amount of payment made to these long-term health care 
facilities is not made solely for the right of occupancy as required under section 20510, 
referenced above as defining rent. 
 
Long-term health care facilities are licensed under the provisions of the Health and Safety 
Code.  The Health and Safety Code defines long-term health care facilities for licensing 
purposes at section1326.  It includes in that definition any skilled nursing facility, 
intermediate care facility, intermediate care facility/developmentally disabled, intermediate 
care facility/developmentally disabled habilitative, intermediate care 
facility/developmentally disabled - nursing, or congregative living. 
 
The licensing requirements for these facilities are found in Title 22 of the California Code 
of Regulations.  The licensing requirements for each of these types of facilities outline the 
services that must be available, various physical standards of care, and medical protocol.   
 
Reviewing these requirements reveals that both skilled nursing facilities and all types of 
intermediate care are allowed only to admit or accept a patient for care on the order of a 
physician.  (Title 22 section 72315(a) (skilled nursing facilities) and section 73315(a) 
(intermediate care facilities).) 
 
With regard to skilled nursing facilities, the regulations require that the patient be provided 
visual privacy during treatments and personal care.  (Title 22 section 72315(l).) 
 
At either type of facility, physician and nursing services must be provided to each of the 
residents.  The attention to detail in the outline of the medical and physical maintenance 
that must be offered and maintained at these facilities to comply with licensing 
requirements makes it clear that these are institutions for the care of those who are 
suffering from a medical condition.  (Title 22 sections 72301 through 72343 and 73301 
through 73327.) 
 
What is also clear from the regulations is that there is no discussion or requirement for 
privacy or any vested interest in any particular area or room.  To perform the services 
required by law, the operators of the facility must have constant access to the residents 
and be able to move them from one situation to another for their own care and protection.   
 
This is made clear by the above section that is specifically required to provide a window 
of "visual privacy" during treatments and personal care.   
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Under these conditions, the relationship between the operator of the facility and the 
patient cannot be characterized as that of landlord-tenant.  The patient/occupant has no 
right of exclusive possession and/or private enjoyment of the facility, and clearly any 
payment made to the facility is not made solely for the right of occupancy.  Instead, the 
relationship of the patient/occupant with the operator of the facility is based on a 
contractual agreement for services under the terms of which a patient receives defined 
medical attention.  The nature of this relationship is made clear by the fact that a 
physician's order is required to even gain admittance to these facilities. 
The above regulations make clear that no right to any particular real property is provided 
when an individual becomes a patient at one of these facilities.  Further evidence that 
such facilities are not considered "rented residences" is the fact that the laws regulating 
the relationships between landlords and tenants in California, California Civil code § 1940 
–1954.1, specifically addresses the minute details of the rental relationship and facilities 
which come within its provisions, but does not address the type of care facilities 
discussed above.  
  
This regulatory scheme does not depend upon or relate to the conveyance of an interest 
in real property but to the regulation of services; the types of services and manner in 
which they are to be provided.  The fact that the patients must live in the facility is only 
incidental to the care the facility is providing.  Further, the courts have held that payments 
made to these facilities cannot be characterized as rent, nor that the operators of such 
facilities are lessors creating a landlord tenant relationship. (See In re Hillside Associates 
Ltd., 121 Bankr. 23, 25 (9th Cir. BAP 1990); Lacey Nursing Center, Inc. v. State of 
Washington, Department of Revenue, 103 Wn. App 169, 11 P3d 839 (2000); In re 
Woodstock Associates I, Inc., 120 Bankr. 436 (N.D. ILL 1990); and Connecticut Light and 
Power Company v. Overlook Park Health Care, Inc., 25 Conn. App. 177, 593 A.2d. 505 
(1991).) 
 
Further support for the conclusion that occupants of long-term care facilities do not pay 
rent is found in the admission contracts.  The admission contracts and documents 
available for review in preparation of this memorandum address the type of services 
provided, informed consent regarding emergency health situations, incapacity of the 
patient, the right to refuse treatment, advance directives and medical records.  There 
were no provisions granting the right to a specific area, no discussion of rights to 
possession and when such right would be forfeited or any of the usual clauses providing 
for the rights and responsibilities during the term of a rental agreement.  On the contrary, 
the clear intent of the agreement was to provide medical services. 
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Patients in Skilled Nursing Facilities and Intermediate Care Facilities are not occupying 
"rented residences"2 for purposes of the HRA program, and the residents are not entitled 
to property tax assistance under that program.3 
 
 
 
Tax Counsel III 

                                            
 
2 In addition to the fact that occupants of long-term care facilities cannot be considered 
"renters" for purposes of HRA, there are additional grounds on which the HRA claims of 
such individuals can potentially be denied.  First, it appears that the "long-term care 
facility claimants" are at income levels that would make them eligible for Medi-Cal 
benefits.  To the extent that Medi-Cal is paying for the services rendered by the long-term 
care facilities, the payments are third party medical payments made to satisfy the 
claimant's extraordinary medical expenses.  Medi-Cal is only authorized to provide third 
party medical payments on behalf of needy individuals – it has no authority to satisfy 
indigents' rental expenses.   
 
Second, it appears that most of the claims that have been brought to Legal's attention 
have been filled out and filed by staff of the facility.  Although we have not had the 
opportunity to examine this issue, we question whether the facility employees can legally 
act on behalf of the occupants to make the claims.  Absent express authorization by the 
claimant (or someone designated to act on behalf of the claimant), the claims would likely 
be invalid.  In this context, questions of potentially fraudulent claims and whether or not 
the intended recipients actually receive the assistance must be addressed. 
 
3 In addition to the facilities addressed in this memorandum, there are other types of care 
facilities operating under different regulatory schemes and requirements.  The 
conclusions reached in this memorandum apply only to facilities that are defined as long-
term health care facilities in Health and Safety Code 1326.  Other care facilities were not 
included in this memorandum due to the fact that there does not appear to be any basis 
for a "bright line" determination as to their operation as health care facilities 
and that the occupants of such other facilities are apparently not filing claims for 
assistance.       
 
 
 
 


