
 

 

Legal Division Guidance 2010-06-03 

 

(New Home Credit - Military Deployment) 

 

Q: Is there a suspension of new home credit rules applicable to deployed California resident 

military personnel who purchase a new home, but who do not occupy the home due to 

military deployment? 

 

A: RTC section 17059(b)(3) (2009) and RTC section 17059.1(d) (2010) each provide that 

"[i]f the taxpayer does not occupy the qualified principal residence as his or her principal 

residence for at least two years immediately following the purchase. . . ." the 

credit/remaining credit is canceled.  While RTC section 18571, which conforms to IRC 

section 7508, does extend the time within which to perform certain acts for members of the 

armed forces serving in a combat zone or contingency operation and those serving in 

support of those members, it does not apply to things like the two-year requirement to 

occupy a qualified principal residence under RTC section 17059.1.  (See IRS Revenue 

Procedure 2004-04 (http://www.irs.gov/irb/2004-04_IRB/ar13.html) for a list of acts that 

are postponed because of service in a combat zone.)  

http://www.irs.gov/irb/2004-04_IRB/ar13.html

