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STATE OF CALIFORNIA 

Taxpayers’ Rights Advocate’s Office MS F385 

FRANCHISE TAX BOARD 

PO BOX 157 

SACRAMENTO CA 95741-0157

02.15.2023 

Christine Grab 

Dear Mrs. Grab: 

As stated in our original Taxpayers’ Bill of Rights Hearing response letter dated 
February 28, 2023, we provide a supplemental response to Question #4. The 
following responses are provided by the appropriate program areas within the 
department: 

4. Disclosure of Protocols Regarding Withheld Payments

Respectfully, FTB disagrees with your assertion that FTB's decision not to answer this 
question last year due to pending litigation violated any state or federal laws.  

In regard to your specific questions presented, FTB’s responses to your questions are 
as follows: 

a) FTB has already disclosed that credit elect payments and estimated tax
payments made by married couples are withheld until that year’s return is
filed. From the records submitted by FTB in the Grab vs. FTB court case, it
appears that many other payments are withheld too. Please provide an
exhaustive list of every type of payment that is not applied to the taxpayers
account immediately upon receipt by FTB, how long that type of payment is
withheld, and the Revenue and Tax Code that is used to justify each of the
types of payments withheld

Part 10.2, Chapter 2, Article 5, of the Revenue and Taxation Code and California
Code of Regulations, title 18, sections 18662-0 through 18662-8 govern
withholding payments.

b) Please provide FTB’s official definition of the word “timely.”

"Timely" is not specifically defined in the Revenue and Taxation Code; however,
the use of “timely” in a statute would be determined in context with the
surrounding statutes.
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c) If a payment is made in full by the prescribed due date, but withheld by FTB 
per FTB’s above withholding practices, is that payment considered 
“timely” by FTB? If this payment is not considered timely, please provide 
the Revenue and Tax Code that is used to justify this practice.  

 
Under Revenue and Taxation Code section 19002, subdivision (c)(1), withholding 
payments are "deemed to have been paid on the last day prescribed for filing" 
the tax return. 
  

d) Please disclose the procedures for moving the withheld funds into the 
taxpayers account at the appropriate time. For example, FTB received the 
hard copy of my 2011 tax returns on 03-06-2014. Per FTB’s policy of 
withholding estimated tax payments made via credit elect and by married 
couples until the day that year’s return is filed, our two withheld payments 
that had been made for tax year 2011 should have been removed from 
suspense and applied to our account on 03-06-2014. Who is the person 
responsible for moving the funds? Is it the person who opens the mail? If 
not, is there a system in place to ensure that the person who opens the 
mail gets the return to the person whose job it is to move the funds?  

 
The process for moving withholding payments may differ depending on the 
information provided with the payment when it is received.  In cases where the 
payment is not clearly identified upon receipt by FTB, and therefore not able to 
be automatically posted by our system, it is likely that the payment would be 
located and posted when a technician is working the case. This can happen as 
we are resolving our manual payment processing inventory, or because the tax 
return itself needs additional validation to be processed to the account.  
Additionally, it could also be resolved if the taxpayer receives a notice that they 
disagree with and they contact us to receive assistance resolving the notice.  The 
time frames for these resolutions can vary somewhat, depending on the return 
type, time of year, or complexity of the tax return.  In general, our current 
processing time frames are posted here: Timeframes | Wait times | California 
Franchise Tax Board and updated periodically as needed to reflect changes. 

  
e) Please specify exactly when these withheld estimated tax payments are 

counted in the revenue totals for the State of California for that year. Are 
they counted as revenue as soon as FTB receives the funds? Or are they 
counted as revenue when the payments have been applied to the 
taxpayer’s account? Or are they counted as revenue at another point in 
time? If it is a different point in time, please provide the calculation for 
which date that type of payment is classified as revenue. If different types 
of payments are counted as revenue on different dates, please clarify 
which types of payments are applied on which dates.  

 

https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ftb.ca.gov%2Fhelp%2Ftime-frames%2F&data=05%7C01%7CShane.Hofeling%40ftb.ca.gov%7Cd4e27de983584b5c486a08db092d8808%7Cb13ad7776fe04249b13ad04615c4b4a4%7C0%7C0%7C638113863373707435%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=w87CfzG3%2FDLFcKPD5Lx9WT5GEffAIjTtRXItM8Ep2qc%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ftb.ca.gov%2Fhelp%2Ftime-frames%2F&data=05%7C01%7CShane.Hofeling%40ftb.ca.gov%7Cd4e27de983584b5c486a08db092d8808%7Cb13ad7776fe04249b13ad04615c4b4a4%7C0%7C0%7C638113863373707435%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=w87CfzG3%2FDLFcKPD5Lx9WT5GEffAIjTtRXItM8Ep2qc%3D&reserved=0
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Yes, estimated tax payments are recorded as revenue when the funds are 
remitted. 
 

f) Who is the custodian of the suspense accounts in which the withheld 
payments are placed for the interim? Is it a department within FTB, or are 
the funds held by another agency, such as the Department of Finance or 
the State Controller?  

 
All funds are deposited into accounts within the Centralized State Treasury 
System (CTS) and remitted to the State Controller’s Office (SCO). 
 

g) Are there provisions in the protocols which allow for any type of spending, 
borrowing or other utilization of the funds held in the suspense account for 
any purpose, whether routinely or sporadically? 
 
All funds are deposited into accounts within the CTS and remitted to SCO.  All 
disbursements, spending, borrowing, or utilization of the funds is the 
responsibility of SCO as authorized in the Budget Act or by statute. 

 
  

h) If spending, borrowing or other utilization of the funds is authorized by the 
protocols, whether routinely or sporadically, what are the guidelines under 
which the monies can be utilized? Who is authorized to make these 
expenditures? 
 
All disbursements, spending, borrowing, or utilization of the funds is the 
responsibility of SCO as authorized in the Budget Act or by statute. 
 

 
Sincerely, 

 
Brenda Voet, EA 
Taxpayers’ Rights Advocate 
 
 
 
cc: Malia M. Cohen  

Joe Stephenshaw 
Antonio Vazquez 
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