
                                                          
CALIFORNIA FRANCHISE TAX BOARD  
 
Legal Ruling No. 403         
                                                                                                           
January 27, 1977 
  
TREATMENT OF EXCISE TAXES:  SALES FACTOR OF THE APPORTIONMENT 
FORMULA 
 
Syllabus: 
 
Advice has been requested concerning how excise taxes are to be treated for 
sales factor purposes for income years beginning after December 31, 1966 
(UDITPA-years) and for income years beginning before December 31, 1966 
(pre-UDITPA years). 
 
Regulation 25134(a)(1)(A) of Title 18 of the California Administrative Code 
applies to income years beginning after December 31, 1966, and expressly 
requires that federal and state excise taxes be included in the sales factor if 
the taxes are passed on to the buyer or included as part of the selling price of 
the product.  The general rule, however, for income years beginning on or before 
December 31, 1966, is that excise taxes are to be excluded from the sales 
factor. 
 


