
                                                          
CALIFORNIA FRANCHISE TAX BOARD  
 
Legal Ruling No. 313              
                                                                                                           
August 25, 1966 
  
DEDUCTIONS:  AMOUNTS PAID TO STATE UNEMPLOYMENT INSURANCE FUND 
 
Syllabus: 
 
Regulation 17204(f) effective June, 1961 provides that amounts withheld from 
employees' wages and paid to the State Unemployment Insurance Fund (Unemployment 
Compensation Disability Fund) pursuant to the California Unemployment Insurance 
Act are deductible but employees' contributions to a fund established under a 
voluntary plan for unemployment compensation disability benefits are 
nondeductible personal expenses.  The regulation follows the federal rulings 
construing Internal Revenue Code provisions similar to those enacted into the 
Personal Income Tax Law.  I.T. 3966, 1949-2 Cum. Bull. 27; I.T. 3967, 1949-2 
Cum. Bull. 33. 
 
The Revenue Act of 1964 amended Section 164(a) of the Internal Revenue Code 
to curtail the deduction of taxes in some respects.  Stats. 1964, Ch. 140, 
amended Section 17204(a) of the Personal Income Tax Law to conform to the 
federal section.  As to the effect of the statutory amendment on employee 
disability contributions, the Internal Revenue Service has advised us by a 
letter ruling dated August 10, 1965 that the amendment has effected no change in 
treatment.  Contributions to the State Fund, as required by Section 984 of the 
Unemployment Insurance Code, are deductible as taxes by individuals who 
itemize their deductions.  However, contributions made by employees to a fund 
established under a voluntary plan for the payment of disability benefits, as 
authorized by Section 3251 of the Insurance Code, are personal expenses and are 
not deductible. 
 
It is concluded that the provisions of Regulation 17204(f) continue to be 
applicable for years to which Section 17204(a) as amended in 1964 applies. 
 
 
 


