
                                                          
CALIFORNIA FRANCHISE TAX BOARD  
 
Legal Ruling No. 121                     
                                                                                                           
May 8, 1958   
  
DIVIDEND TAX: SINGAPORE 
 
Syllabus: 
 
Singapore net income tax withheld on dividends does not qualify as a credit 
or deduction.  However, only the amount received by the shareholder is 
includible in gross income. 
 
Advice is requested whether the net income tax imposed upon the profits of 
corporations by the Colony of Singapore is deductible in computing a 
shareholder's California income tax.  In distributing profits, the corporation 
deducts the tax from each dividend payment and remits only the net amount to the 
shareholder. 
 
The Singapore law is similar in this respect to that of Great Britain and 
treatment should be uniform.  These taxes are levied upon the profits of the 
corporation and are corporate taxes rather than taxes of the shareholder. 
Hence, they cannot be used either as a credit or a deduction in computing the 
shareholder's California tax.  They do, however, reduce the amount of the 
dividend received and the shareholder is required to report only the net amount. 
 
  


