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ELECTION TO REPORT GAIN ON AN INSTALLMENT BASIS 
 
Syllabus: 
 
Only a taxpayer who files a timely return may elect to report capital gains 
on an installment basis. 
 
Nonresident taxpayers operated a joint venture under the name of X Co.  In 1951 
X Co. sold standing timber in California on an installment basis.  Timely 
Federal returns were filed; however, neither X Co. nor taxpayers filed timely 
California income tax returns.  Following inquiries, a delinquent partnership 
return was filed wherein the gain was computed on an installment basis. 
Subsequently each partner filed a return reporting his distributive share upon 
an installment basis.  Advice is requested whether taxpayers may elect to use 
the installment method for reporting capital gains on a delinquent return. 
 
Revenue Ruling 93, 1953-1 C.B. 82, provides an election to report a sale of 
property on the installment basis under Section 44 of the Internal Revenue Code 
must be exercised in a timely filed return for the taxable year in which the 
sale was made; otherwise, the right of such election is forfeited.  (See Sarah 
Briarly v. Comm., 29 BTA 256; and Cedar Valley Distillery, Inc.,16 TC 870). 
 
Section 17578 of the Personal Income Tax Law, formerly Section 17532, is 
similar in substance to the Federal provision; therefore, for State 
income tax purposes, the Briarly rule will be followed.  Consequently, since 
none of the taxpayers filed a timely return they should not be permitted to use 
the installment method. 
 
  


