
                                                          
CALIFORNIA FRANCHISE TAX BOARD  
 
Legal Ruling No.  058                   
                                                                                                           
June  27, 1958   
  
RESIDENTS:  CHANGE OF STATUS:  PENSIONS 
 
Syllabus: 
  
The taxability of pensions received by a resident who performed the services 
resulting in the pension in another state or country prior to becoming a 
resident of California is discussed. 
 
Advice is requested as to the taxability of pensions received by a resident who 
performed the services resulting in the pension in another state or country 
prior to becoming a resident of California.  Advice is requested from the 
standpoint of (1) a gratuitous pension, (2) a pension paid out of current 
earnings of employer based on a contract between an employer and employee, and 
(3) a pension paid from a fund established by contributions made by the 
employer, or by the employer and the employee. 
 
Under section 17596 of the Personal Income Tax Law taxability of income and 
deductions accrued prior to a change of residential status is not affected by 
such a change.  Thus, if income from outside sources accrues to a taxpayer while 
he is a nonresident and he subsequently becomes a resident, such income is not 
includible in his resident tax return, but is considered the income of a 
nonresident from outside services, and as such, nontaxable.  The problem arises 
in determining what part of a pension, if any, accrues in this sense prior to a 
taxpayer's becoming a resident.  In Appeal of Dr. Tydeman, State Board 
of Equalization, 1/5/50, it was held that all amounts standing to his credit 
upon changing from a nonresident to a resident were to be considered as having 
accured prior to the change for the reason that under the plan these amounts had 
become his property though subject to termination of employment.  In view of 
this decision, any amounts which can be said to have become the property of the 
employee and which could be claimed upon termination of employment are to be 
considered as having accrued for the purpose of section 17596.  However, the 
Franchise Tax Board does not go beyond this doctrine in excluding pension 
payments from gross income and prospective pension payments do not come within 
the term "accrued" as used in section 17596. 
 
Therefore, the following conclusions result: 
 
1.  Pensions are not excludable from gross income merely because they may be 
attributable to services performed outside California at a time when the 
taxpayer was a nonresident. 
 



                                                          
2.  Assuming the pension does not fall within a totally nontaxable or exempt 
category, the following amounts are excludible from gross income as 
having accrued to a nonresident prior to his becoming a resident. 
 
(a) Amounts such as those involved in the Tydeman appeal to the extent 
payable to the employee if he were to terminate his employment prior to 
becoming a resident. 
 
(b) If the taxpayer retired prior to becoming a resident, all pension 
payments from outside sources payable to him or to which he was entitled prior 
to his becoming a resident. 
 
3.  Where the pension is being reported as an annuity under section 17101, 
care must be taken to exclude from taxation the nontaxable amounts which may 
have accrued under 2 (a) and 2 (b), above, while taxpayer was a nonresident. 
 
The reference to gratuitous pensions concerns those which are granted to an 
employee without any legal obligation or contract requiring the payments. 
Normally, such pensions are taxable because of the services previously rendered. 
However, under certain circumstances it is possible that a gratuitous pension 
may properly be considered a gift, and nontaxable.  This depends upon the facts 
of the particular case. 
  


